Játszik az Iszlám Állammal Kanada

Egyre több munkahely fedezi fel a játék fontosságát a tanulás és az egyes folyamatok érdekesebbé tétele céljából. Most a kanadai hadsereg fejlesztett háborús társasjátékot, az ötletet az Iszlám Állam adta.

Felejtsük el az évszázadok óta ismert hagyományos háborús társasjátékokat. A kanadai ISIS Crisis ugyanis egy matrix játék. A hagyományoshoz képest az 1980-as években indult módszer jóval kevesebb szabállyal és inkább vitákkal, érvekkel dolgozik. Így komplex és sokoldalú problémák feltárására ösztönzi a játékosokat. Ráadásul a játékok megalkotása is sokkal olcsóbb.

Ezt szem előtt tartva fejlesztette ki a kanadai hadsereg számára az ISIS Crisis-t Rex Brynen kanadai politológia- professzor és Tom Mouat brit őrnagy. A játékhoz tartozik egy tábla Irak és Szíria térképével, dobókockák, valamint az egyes feltételeket és feladatokat megfogalmazó kártyák. Összesen hatan játszhatják, körülbelül 3-4 órán át.

Az Iszlám Állammal szemben vívott háború szimulációjával nemcsak a játékosok, azaz a munkatársak kreativitását és gyors problémamegoldását szeretné fejleszteni a kanadai hadsereg. A matrix játékkal a jövőre, vagy legalább is a következő 30 évre szeretne felkészülni. A játék során ugyanis jó eséllyel bukkannak elő olyan problémák, amelyek a későbbi innovációkat inspirálják majd.

Az ISIS Crisis egyelőre kísérleti stádiumban van – írja a kanadai CBC News. Őszre dől el, hogy tényleg szerepet kap-e a haderő tervezési folyamataiban. Mindenesetre nem ez volna az első társasjáték a kanadai hadügy életében. Például ilyennel készültek a vancouveri téli olimpiára 2010-ben. A múlt hónapban pedig azt vizsgálták játékosan, milyen teendői lehetnek a hadseregnek egy esetleges természeti katasztrófa után.

Kép: pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez