Újabb szélerőmű épül Mongóliában

Ha elegendő nap- és szélerőművet építenének Mongóliában, azzal biztosítanák Ázsia nagy részének villamosenergia-szükségletét. Egyelőre azonban csak egy szélerőmű működik a közép-ázsiai országban. Igaz, már tervezik a másodikat.

Összesen 120 millió dolláros beruházásra készülnek a Góbi-sivatagban, Ulánbátortól mintegy 500 km-re. A második mongol szélerőműhöz szükséges összegből 25 millió dollárt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kölcsönöz – olvasható a bank honlapján. A projekt 51 százaléka a mongol Newcom LLC, 49 százaléka a japán SoftBank Group tulajdonát képezi.

A Góbi-sivatag térképe (Wikipedia)
A Góbi-sivatag térképe (Wikipedia)

A második, 50 MW teljesítményű mongol szélerőművel (Tsetsii Windfarm) az ország szénhidrogén függését akarják csökkenteni, akárcsak a széndioxid kibocsátását. 2012-ben a teljes energiaszükségletének csupán 5 százalékát nyerte alternatív forrásokból Mongólia. A terv szerint 2020-ig 25 százalékra tornázzák fel ezt az értéket.

Ulánbátornak nagy szüksége volna erre. Mert bár az ország 3 milliós lakosságának körülbelül egynegyede ma is nomád életet él, a főváros levegője az egyik legszennyezettebb a világon. Nem véletlenül Ulánbátortól 75-kmre dél-keletre építették fel az első mongol szélfarmot (Salkhit) 2012-ben. Igaz, ez csupán 31 darab 1,6 MW teljesítményű generátort tartalmaz.

Kép: pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez