Csecsen terroristavezér szervezte az isztambuli merényletet

Satajev, akit 2008 óta köröznek Oroszországban, sokáig az Európai Unió területén élt mint menekült. Innen Grúziába ment és 2015 óta az Iszlám Állam egyik vezetője – írja a moszkvai sajtó. Közben a törökök közzétették, hogy a három öngyilkos merénylő állampolgársága szerint orosz, üzbég és kirgiz volt. A Kommerszant című moszkvai lap szerint Satajev egy olyan dandárt irányít, melynek tagjai az egykori Szovjetunió területéről érkeztek az Iszlám Államba.

Hogy jutottak be az öngyilkos merénylők Törökország legnagyobb repülőterére? Ezt firtatja a török sajtó, mely szerint a terrorelhárítás nem állt a helyzet magaslatán Isztambulban. A kormány szerint minden rendben volt, de az újságok megírták: felületes volt az ellenőrzés a repülőtér környékén. Ezt mutatja az is, hogy három külföldi volt az öngyilkos merénylő, akik valószínűleg törökül sem tudtak rendesen, mégsem tűntek fel a biztonsági ellenőrzés során.

7000 orosz állampolgár küzd az Iszlám Állam katonájaként – állította korábban Putyin. Az RFI francia közszolgálati rádió szakértője szerint inkább 4-5000 között lehet a számuk. Miért lesznek iszlamista terroristák az egykori Szovjetunió polgárai? A Ferganai-medence az iszlamista terrorizmus legfőbb bázisa Közép-Ázsiában, míg Oroszország területén Dagesztán és Csecsenföld tölti be ugyanezt a szerepet.

A törökök nem tudták eldönteni, hogy az orosz állampolgárságú öngyilkos merénylő dagesztáni vagy csecsen volt. Ezen a területen iszlamista emirátus működik, melynek emírje letette a hűségesküt az Iszlám Állam kalifájának, Abu Bakr al-Bagdadinak. Az orosz terrorelhárítás brutális módszereket alkalmaz az iszlamista terror elleni harcban. Ez pedig dühödt ellenállást vált ki Csecsenföldön és Dagesztánban. Így bűvös kör alakul ki: a terrorelhárítás brutalitása újabb iszlamista terroristákat termel az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldön és Dagesztánban.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez