702 egyenruhást szereltek le zendülés vádjával Bolíviában

A több napja húzódó katonasztrájk nyomán a bolíviai fegyveres erők vezérkara leszerelte a testület 702 egyenruhását, akiket lázadás szításával vádol a hadsereg vezetése.

Napok óta tart Bolíviában a hadsereg, a haditengerészet és a légierő altiszti és sorállományú tagjainak sztrájkja La Pazban és egyéb nagyvárosokban, amely megmozdulásokhoz több társadalmai szektor, így a pedagógusok és az úgy nevezett “vörös ponchók”, az őslakosok érdekvédelmi szervezetei is csatlakoztak.

Olaj volt a tűzre, hogy a védelmi minisztérium tegnap előtt jóváhagyta a sztrájkot szervező altisztek és őrmesterek szakszervezeti vezetőinek leszerelését.

Az egyenruhások a fegyveres testület “dekolonizációjáért” vonultak utcára, azaz az őslakos származású katonák diszkriminációja és a hadseregen belül regnáló “pro-imperialista szokásjog” ellen tüntettek. A szakszervezetek szerint ugyanis az alacsonyabb rangú, rendszerint őslakos származású katonáknak vajmi kevés esélyük van az előmenetelre, illetve a törvényi szabályozás korántsem biztosít számukra olyan, a lakhatásukat vagy a továbbtanulásukat biztosító kedvezményeket, amelyek megilletik a tiszti állományban szolgálatot teljesítőket.

Az altiszti és őrmesteri rangban szolgáló egyenruhások szakszervezete, a Ascinalss szerint az altiszti iskolát három év alatt elvégző katonákat a testületen belüli gyakorlat szerint szinte “bebetonozzák” az alacsonyabb rangú beosztásokba, ahonnan nem mutatkozik esély számukra az előrelépésre, illetve a tiszti iskola elvégzésére.

A védelmi tárca vezetője Rubén Saavedra, illetve a bolíviai hadsereg főparancsnoka, Víctor Baldivieso zendülőknek és lázadóknak nevezete a szolgálatot megtagadó demonstrálókat és tegnapi hatállyal 702 egyenruhást leszerelt a fegyveres testületektől.

Jelenleg az országban hét városban vonultak az utcára a demonstráló katonák, a tüntetésben szintén résztvevő katonafeleségek pedig útlezárásokkal fenyegették meg a kormányt.

Az ombudsman szerint az egyenruhások leszerelése sérti a bolíviai munkaügyi előírásokat, hiszen ügyükben előzetesen semmilyen hivatalos vizsgálat sem indult. (foto:AFKA)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez