99 millió éves dinó egy borostyánban

Borostyánban talált egy egész dinoszauruszfarkat egy kínai tudós Mianmarban, régebbi nevén Burmában. Hszing Lida még tavaly vette meg az értékes leletet a piacon, de csak mostanra derült ki: valóban dinófarokról van szó, nem pedig egy ősi madár csontvázdarabjáról.

Ebben a korban kezdtek ugyanis elválni egymástól a dinoszauruszok és a madarak. A dinoszauruszok szépen lassan kihaltak. 62 millió évvel ezelőtt végképp eltűntek a Föld színéről, miközben az ősi madarak mai leszármazottai közöttünk röpködnek.

A csontok nincsenek annyira összeforrva, mint a madaraknál. Ez nyilvánvalóan mutatja, hogy bár szárnyakkal rendelkezett az állat, de nem ősi madárról van szó – állapítja meg a tudósok tanulmánya, mely a Current Biology című szakfolyóiratban jelent meg. A hónapokig tartó mikroszkópos vizsgálat igazolta, hogy a farok, amely meglepő épségben maradt meg a borostyánban, egy dinoszauruszhoz tartozott.

 

A tudósok azt is megállapították, hogy egy fiatal dinó farka maradt ránk. Tollazata igen jelentős, de repülni mégsem tudhatott. hiszen a dinoszaurusz teste sokkal súlyosabb volt, mint a madaraké. Akkor mire szolgáltak a tollak? Valószínűleg a nagytestű állat hőháztartását befolyásolták – gondolják a tudósok a fontos leletről. A nemzetközi tudóscsoport megállapítja: ilyen régi és ennyire ép dinólelet még nem került elő. Hála a borostyánnak, a dinófarok remekül konzerválódott. Miután a borostyánt nemcsak Mianmarban, de sok más országban is használják ékszerként, a tudósok bíznak abban: más értékes leletek is előkerülnek ebből a korszakból. Addig azonban egyedülálló lelet marad a csaknem ép dinófarok, mely a tudósok megállapítása szerint nem kevesebb, mint 99 millió éves …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez