36 millió dolláros megvesztegetéssel vádolják a Samsung trónörökösét

A 48 éves Li Dzse Jong előzetesben üldögél, miután a parlamenti vizsgálóbizottság előtt elismerte: a Samsung jelentős összeget adott a Sámánasszony alapítványainak és pénzelte lányának lovasképzését Európában.

A vád szerint azért támogatta a Sámánasszony alapítványait és lányának méregdrága lovasiskoláját a Samsung trónörököse, hogy cserébe az elnökasszony befolyásos barátnője elintézze neki a sima hatalomátvételt a cégnél. Ezt a trónörökös tagadja. Csakhogy egy speciális ügyészség közben folyamatosan kihallgatja a Sámánasszonyt, aki szintén előzetesben van. A botrány elsodorta az elnökasszonyt is. A parlament megszavazta a menesztését. Most az alkotmánybíróság dönt a végleges távozásról.

Mivel vádolják a Samsung alapítójának unokáját és a cég négy másik vezetőjét ?

A vádhatóság szerint 41 milliárd vont, vagyis 36 millió dollárt utaltak át a Sámánasszony alapítványainak, aki cserébe az elnökasszonynál elintézte a Samsung kéréseit. A Sámánasszony egy híres szektavezér lánya, ezért hívja őt így a dél-koreai sajtó. A szektavezér annak idején a diktátort, Pak Csong Hit támogatta. Lánya, a sámánasszony a diktátor lányát, a demokratikusan megválasztott konzervativ politikust támogatta. Cserébe viszont nagyon fontos háttérembere lett a hatalomnak. Mindenki tudta Dél-Koreában: aki valamit el akar intézni az elnökasszonynál, annak a Sámánasszonyt kell megkeresnie.

Mit kért a Samsung trónörököse? Azt, hogy az állami nyugdíjalap, mely részvényese a Samsungnak, támogassa a trónrakerülését. 2014-ben a Samsung főnöke, a trónörökös papája szívrohamot kapott. Azóta a trónörökös irányít mindent, de hivatalosan nem ő a főnök. Ezért fizetett ki temérdek pénzt a Sámánasszonynak. És ezért fenyegeti most börtönbüntetés Dél-Korea talán legsikeresebb üzletemberét. A Samsungnál, amint meghallották a hivatalos vádemelést, rögtön megszüntették a stratégiai központot, ahol a legfontosabb döntéseit hozta a cégbirodalom vezérkara. Ez súlyos csapás a Samsungra nézve, hiszen a börtönben aligha lehet stratégiai döntéseket hozni. A cég egyelőre olajozottan működik, de hogyha a trónörökös börtönbe kerül korrupcióért, akkor valamilyen megoldást kell találnia a vezetésre, amely így kikerülhet az alapító Li család kezéből.

Fotó: Business Insider Indonesia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez