Nem egyedül robbantott – fotó a manchesteri merénylőről

Salman Abedi. Így hívták a líbiai származású öngyilkos merénylőt, aki 22 embert ölt meg és több mint hatvanat megsebesített a tinikedvenc Ariane Grande koncertje után. Amber Rudd belügyminiszter szerint nem egyedül cselekedett.

A robbantó maga is manchesteri volt: ott született 1994-ben, líbiai menekültek harmadik gyermekeként. A brit média szerint szülei a Kadhafi rendszer elől vándoroltak ki Angliába. Két fiú- és egy lánytestvére volt, az utóbbi 18 éves. A család a két idősebb fiú kivételével állítólag nemrégiben visszaköltözött Líbiába.

A hétfői merénylet kitervelőjeként az Iszlám Állam jelentkezett, ám egy magasrangú amerikai hírszerző szerint a terrorszervezet állítását nem sikerült megerősíteni. Theresa May kormányfő azt jelentette be, hogy Abedi maga is meghalt, amikor felrobbantotta magát az Arénában. Erről nem esett szó az Iszlám Állam közleményében, amely egyébként is több pontban ellentmond annak, amit a brit rendőrök közöltek a történtekről.

Közben az észak-angliai városban két házon is rajtaütöttek a rendőrök, az egyikben ellenőrzött robbantást is végrehajtottak. Ebben a vöröstéglás házban élt a brit választói névjegyzék adatai szerint Abedi. Egy harmadik helyen őrizetbe vettek egy 23 éves férfit.

Amber Rudd belügyminiszter ma reggel arról nyilatkozott, hogy Abedi valószínűleg nem egyedül hajtotta végre a merényletet.

Az Egyesült Királyságban a terrorfenyegetettség szintjét a legmagasabbra emelték, ez azt jelenti, hogy nem tartanak kizártnak további merényleteket. Katonákat telepítenek minden kulcsfontosságú intézményhez.

Eddig négy áldozat kilétét hozták nyilvánosságra: a 9 éves Saffie Rose Roussesét, a 15 éves Olivia Campbellét, a 28 éves John Atkinsonét és a 18 éves Georgina Callanderét. A Reuters szerint a lengyel külügy arról számolt be, hogy az a két lengyel állampolgár, akik eltűntek a merényletben, szintén az áldozatok között vannak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez