Kamerun angolnyelvű régiója ki akar válni az országból

Vasárnapra tűzték ki a függetlenség napját, mert 1961-ben ezen a napon egyesítették a francia és az angol Kamerunt. Akkor azt deklarálták, hogy egy ország lesz, de két rendszer: egy angol és egy francia. Ez így is volt egészen 1972-ig amikor a francia többség nevében megszüntették a kettős rendszert.

Azóta az angol nyelven beszélő kisebbség, mely Kamerun lakosságának körülbelül a 20%-át teszi ki, úgy érzi, hogy másodrendű polgár a saját hazájában. Egy év óta tartanak a tüntetések. Mivel a központi kormány nem enged, ezért az angol régió vasárnapra kihirdette a függetlenséget Kamerunban.

Erről a központi kormányzat hallani sem akar: erős katonai jelenléttel válaszolt és a renitens régiót elvágta a külvilágtól. Megfigyelők attól tartanak, hogy gerillaháború kezdődhet Kamerun délnyugati részén. Miért alakulhatott ki ez a helyzet?

Az első világháború idején Nagy-Britannia és Franciaország elfoglalta Németország afrikai gyarmatait, így Kamerunt is. A területet kettéosztották: a nagyobbik jutott Franciaországnak, a kisebbik a brit birodalomnak. Amikor 1961-ben a gyarmatbirodalmakat felszámolták, akkor Kamerun újra egyesült. Csakhogy a nagyobbik rész, a francia lenyomta az angolul beszélő kisebbséget. Ezért akar függetlenné válni a kisebbségi régió, de ezt a központi hadsereg minden eszközzel meg akarja akadályozni Kamerunban.

Fotó: Kamerun az űrből / NASA – Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez