Merész álom: technológiai megapolisz a sivatagban Szaúd-Arábiában

Csekély 500 milliárd dollárt kíván költeni az egyiptomi és a jordániai határ közelében épülő városóriásra a sivatagi királyság befektetési alapja. Mindezt a 31 éves trónörökös, Mohamed bin Szalman elképzelései alapján.

A New York városánál 33-szor nagyobb, 26 ezer négyzetkilométeres területen fekvő technológiai megapolisz nemcsak a Közel-Kelet, de az egész globális gazdaság fontos központja lehet. Közel van a Szuezi-csatorna és Izrael, mely a technológiai fejlesztések élvonalában halad a legtöbb területen.

Mohamed herceg az informatikát, a genetikát és más modern tudományokat akarja a középpontban látni. Épp ezért az egész megapolisz megújuló energiával működik majd abban az országban, mely eddig az olcsó olajra alapozta létét.

Ennek vége és Mohamed herceg végképp a 21. századba kívánja elvezetni Szaúd-Arábiát. Épp ezért mérsékelni akarja a vallás befolyását a hétköznapi életre. Modern, a világra nyitott és toleráns iszlámot akar. Ehhez nyilván lesz még egy vagy két szava a wahabita szektának is, mely még a herceg nagyapjával, Szaúd királlyal kötött szövetséget. Csakhogy az ország most kényszerhelyzetben van: a tartósan alacsony olajárak miatt a régi fejlesztési modell nem tartható. Ezért tervez technológiai megapoliszt a sivatagba a trónörökös, aki modern hatalommá szeretné változatni a világ egyik legkonzervatívabb királyságát, Szaúd-Arábiát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez