Irán: ki állhat a terrorakció mögött?

Legkevesebb 29 halottja van a merényletnek, a négy terroristával együtt. Az Iszlám Állam magára vállalta a terrorakciót, de Teheránban kételkednek abban, hogy ők lennének a felelősök.

Iránban tegnap 25-en meghaltak, köztük egy kisgyerek is, amikor fegyveresek tüzet nyitottak egy katonai parádén az ország délnyugati részén lévő Ahváz városában. A célkeresztben az elit katonai alakulat, a Forradalmi Gárda tagjai álltak. Teheránban most bekérették Nagy-Britannia, Dánia és Hollandia diplomáciai képviseleteinek vezetőit, mert a terrorelhárítás szerint egy olyan szervezet a felelős az akcióért, mely Európában működik. Hasszán Rohani államfő “szörnyűséges ellencsapást ” ígért a terroristáknak. Ali Hamenei vallási vezető az Egyesült Államokat és regionális szövetségeseit hibáztatta. Amerika szövetségesei közé Teheránban Izraelt, Szaúd-Arábiát és az Öböl-menti államokat sorolják.

Irán két szövetségese: Oroszország és Törökország az elsők között fejezte ki a részvétét és közös harcot sürgetett a terrorizmus ellen. A három állam fegyveres erőinek vezérkari főnökei rendszeresen egyeztetik a terveiket. Teheránban felhívják a figyelmet a terrorakció időzítésére: a jövő héten kezdődik New Yorkban az ENSZ közgyűlése, melyen Haszán Rohani államelnök kifejti Irán álláspontját. Novemberben életbe lépnek azok a szankciók, melyekkel Donald Trump elnök fenyegeti Iránt, miután az Egyesült Államok kilépett az atomalkuból. Irán válasza még mindig nem világos. Teheránban az atomprogram vezetője jelezte: készen állnak az atombomba kifejlesztésére, ha erre utasítást kapnak. Izrael ezt mindenképp meg akarja akadályozni. Netanjahu izraeli miniszterelnök megelőző csapásra bíztatja Donald Trumpot. A tábornokok Washingtonban lebeszélik erről az amerikai elnököt, mert egy Irán elleni katonai akció beláthatatlan következményekkel járna az egész Közel-Keleten.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez