Peking: a kereskedelmi háború nem teszi naggyá Amerikát!

A Mennyei Birodalom visszavág: 60 milliárd dollár értékű amerikai importot sújt büntetővámmal válaszul Trump elnök 200 milliárd dolláros csomagjára.

Egyidejűleg Kína 21 oldalas Fehér Könyvben foglalta össze álláspontját az Amerikához fűződő viszonyról. Guo Weimin, a tájékoztatási minisztérium államtitkára ismertette a pekingi álláspontot, melynek lényege az, hogy Kína megegyezésre törekszik, de ha kell, felvállalja a harcot is az USA ellen. Ellentétben azzal, amit Trump elnök állít: a kereskedelmi háború nem tette naggyá Amerikát – hangsúlyozta a kínai államtitkár. Csökkent a kereskedelem a világ két legnagyobb hatalma között, lelassult a világgazdaság növekedése.

Lesz-e találkozó Trump és Hszi Csin-ping között?

Ezt kérdezték az államtitkártól az újságírók a pekingi sajtóértekezleten. Nincs tudomásom arról, hogy Hszi Csin-ping elnök találkozna Trump elnökkel a G20 csúcstalálkozó alkalmából Oszakában – válaszolta  az államtitkár. Korábban Trump elnök arra utalt, hogy a G20 csúcson alkalom nyílhat az ellentétek rendezésére. Az amerikai és a kínai elnök utoljára a G20 csúcstalálkozón cserélt eszmét egymással Buenos Airesben. Akkor fegyverszünetben állapodtak meg a kereskedelmi háborúban, de azóta elmérgesedett a viszony.

A gazdasági ellentétekkel párhuzamosan a katonai szembenállás is fokozódott. Mi a békére törekszünk és az együttműködésre, de fel vagyunk készülve a háborúra is – mondta Szingapúrban Kína hadügyminisztere. Wei Feng-he tábornok hangsúlyozta: a Huawei elleni amerikai kampány teljes mértékben megalapozatlan. Igaz, hogy a Huawei alapító elnöke egykor a hadsereg tisztje volt, de ebből nem következik az, hogy a világ egyik legnagyobb telekommunikációs cége a kínai hadsereg tulajdona lenne. Trump elnök azon a címen tiltotta ki a Huaweit az USA-ból, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Pompeo külügyminiszter hasonló tilalmat vár el európai szövetségeseitől, de azok nemigen hajlanak az amerikai kérés elfogadására, mert szükségük van a Huawei ötödik generációs technológiájára, ha nem akarnak lemaradni a globális gazdasági versenyben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez