Miért égett el több száz koala élve Ausztráliában?

Az állatok tűz esetén a fák tetejére menekülnek és ott összegömbölyödnek, ami egyenlő a biztos halállal.

Az ausztáliai Új-Dél-Wales északi részén, Port Macquarie közelében 2000 hektáros terület égett le, megsemmisítve az ottani élővilágot – beleértve több száz koalát is. A bozóttüzek okozója  villámcsapás lehetett, a tűz pedig tovább terjedt Lake Innes és Lake Cathie irányába, miután napokig tombolt a koalák élőhelyén. A Port Macquariében működő koalakórház igazgatója, Sue Ashton tragédiának nevezte a történteket, hiszen a tűzben megsemmisült állatok genetikai sokszínűsége kivételesen különleges. Ami még szörnyűbb: a valós veszteséggel csak napikkal később szembesülhettek, a mentőegységek ugyanis csak akkor tudták megkezdeni a munkát a tűz miatt. 150 önkéntes várt bevetésre készen, hogy minél előbb elláthassák a sérült állatokat.

000fire

“Tűz esetén a koala felmászik a fa tetejére és ott összegömbölyödik. Ez sok esetben azzal jár, hogy amikor a lángok felcsapnak, csak megperzselik őket. De egy nagyobb tűznél élve égnek el” – mondta a szakember az Australian Associated Press munkatársának. A szerencsésebb állatok, ha meg is úszták élve a tüzet, lefelé mászva megégethetik a mancsukat, ami később lehetetlenné teszi, hogy újra fára másszanak.

000koa

Ausztráliában ugyan nem védett állatok a koalák, ám környezetvédők már régóta harcolnak a védetté nyilvánításukért, mivel az urbanizáció erősen veszélyezteti az élőhelyeiket. Egy mostanihoz hasonló tűzvészben a populáció jelentős része pusztulhat el. Új-Dél-Wales területén százával égnek a bozót- és erdőtüzek, az állam keleti részén tombolnak a lángok a legerősebben. A füst Sydney-ig elér, a légszennyezés és az erős füst miatt a gyerekek és idősebbek, szív- és légzőszervi betegségben szenvedők a legveszélyeztettebbek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez