Előrelépés a szélütés és alzheimer gyógyítása felé

Egy ausztrál és amerikai tudósokból álló csoport azt vizsgálta, hogy az agy hogyan gyógyítja önmagát és biztató eredményeket értek el.


A három tudós azt vizsgálta, miként helyettesíti a sérült hippokampusz funkcióit az agy más területe, melyek néha meglehetősen távol helyezkednek el. Az eredmények segítségével sikeresebben lehet majd gyógyítani a szélütést és az alzheimer kórt.

Eddig a tudósok úgy gondolták orvosolni ezeket a betegségeket, hogy a sérült hippokampuszt stimulálták, hogy újra el tudja látni a feladatát. Patkányokon végzett kísérletek viszont arra engednek következtetni, hogy az agy új részei vehetik át a nem működők szerepeit. Ami teljesen új megközelítést nyújt és ez Bryce Vissel, ausztrál szakértő szerint “igazán izgalmas”.

Kutatásaikat a Proceedings of the Academy of Science (PNAS)és a US National Academy of Sciences
szaklapokban publikálták.

Dr Fanselow, a csapat másik tagja a következőképpen foglalta össze az eredményeket: az agy nagyon bonyolult szerv, melyben több rész dolgozik együtt egy-egy feladat ellátása során. Ilyenkor ha egy elem nem tud megfelelően reagálni, akkor új struktúrák alakulnak ki. Ezt pedig terápiás módon elő lehet segíteni, mely igazán biztató az agyvérzés és alzheimer kórban szenvedő betegeknek.

Kép: sciencedaily.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez