Új államért küzd egymással Brüsszel és Moszkva?

Bár a közeljövőben uniós és orosz vezető politikusok is ellátogatnak Azerbajdzsánba, Baku sem az Európai Unióhoz, sem az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz nem kíván csatlakozni.

Csütörtökön kétnapos vizitre érkezik Bakuba Jose Manuel Barroso, jövő héten az orosz külügyminiszter, akit az orosz miniszterelnök helyettes által vezetett delegáció követ. A közeljövő látogatásai bizonyítják, hogy Azerbajdzsán azon geopolitikai folyamatok középpontjában található, amelyek a világ mai képét igyekeznek átrajzolni – véli Ejnulla Fatullajev, híres újságíró és jogvédő.

A Nyezaviszimaja Gazeta ma reggeli cikkében nyilatkozó Fatullajev szerint az Európai Bizottság elnöke a valójában sikertelen Keleti Partnerség programot igyekszik menteni. Brüsszel erősen reméli, hogy sikerül Azerbajdzsánt rávenni, csatlakozzon a projekthez. Ez azonban nem valószínű, hogy sikerül. Baku ugyanis nem egyszer hangsúlyozta már, egyenlő kapcsolatra törekszik az Európai Unióval és ezért nemet mondott a csatlakozással kapcsolatos ajánlatra.

Szergej Lavrov és Dmitrij Rogozin látogatása azért érdekes, mert éppen Örményország várható, az Eurázsiai Gazdasági Unió csatlakozása után esedékesek. Az orosz vendégek a kétoldalú kapcsolatok növeléséről és térség biztonságáról, legfőképpen az örmény-azeri viszonyról, illetve a Hegyi-Karabah konfliktusról fognak tárgyalni. Az azeri nemzetközi csatorna, a Caspian International Broadcasting Company feltételezi, hogy Moszkvának, az örményekhez fűződő kapcsolat ellenére, érdeke a stratégiai partnerség Azerbajdzsánnal. A helyi szakértők szerint az orosz külügyminiszter fel fogja vetni Baku lehetséges csatlakozását a pár hete alakult Eurázsiai Gazdasági Unióhoz. Ezt az ajánlatot már a múlt héten megkapta Azerbajdzsán az orosz gazdasági növekedés miniszterétől, Alekszej Uljukajevtől, valamint Kazahsztán elnökétől, Nurszultan Nazarbajevtől is.

Mindezek ellenére Baku nem akar letérni a választott útról és határozottan marad középen az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió által övezett úton. Feltehetően sem a brüsszeli, sem az orosz vendégek nem változtatnak majd az azeri állásponton.

Kapcsolódó cikkek:

Újjáéled a Szovjetunió? Aláírták az EU keleti megfelelőjének alapító okiratát – hazai szakértők véleményeznek

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez