Külföldi sajtószemle a Nagy Októberi Szocialista Forradalomról

A káoszelmélet szerint egy olyan apróság, mint egy pillangó szárnycsapása, akár tájfunt is okozhat a világ másik felén. Mi viszont nem érzékeljük a szárnycsapást, a tájfunt meg csak akkor, amikor már késő. Így volt a külföldi sajtó 1917-ben is, a bolsevik hatalomátvétellel.

Csak lassan figyelt fel a világ az oroszországi eseményekre 97 évvel ezelőtt. A nemzetközi sajtó 1917. november 7-én még csak egy-egy cikket közölt a XX. század egyik legnagyobb hatású fordulatáról. A következő napok tudósításai pedig igen ellentmondásosak voltak, derül ki az Argumenti i fakti cikkéből.

Az amerikai The New York Times volt az egyike azoknak a külföldi lapoknak, akik elsőként adták hírül: „A bolsevikok elfoglalták a kormányzati épületeket és megdöntötték Kerenszkijt”. Az újság alcímei szerint az orosz miniszterelnök csapatokat állít és törvénytelennek nevezi a munkások Petrográdi tanácsát; az Északi Hadsereg segítséget ajánl; stb. Mindeközben Szentpétervár csendes, a maga megszokott kerékvágásában zajlik az élet, az utcai rend zavartalan.

Másnap azonban már a radikálisok hatalomátvételéről ír a The New York Times. Ennek ellenére ugyanazon a napon egy massachusettsi kiadvány egy bizonyos Nyikolaj Lenin, német ügynökről cikkezik, amszterdami forrásra hivatkozva.

Vlagyimir Iljics Lenin (Kép: Europress/AFP)

Az Antant sajtója komolyan veszi a forradalmat, de optimistán figyeli az alakuló demokráciát, továbbra is bízva a szövetségesben. A francia L’Illustration az 1789-es Francia Forradalommal von párhuzamot, II. Miklóst XIV. Lajoshoz, feleségét pedig Marie-Antoinette-hez hasonlítja. Ugyanis ahogy Franciaországban kalácsot ajánlottak az éhezőknek, úgy az orosz cárnő szerint, ha hidegebb lett volna, valószínűleg mindenki otthon maradt volna.

A lengyel Kurjer Warszawski 8-án számol be először az orosz eseményekről, stockholmi forrásra hivatkozva. Másnap viszont már polgárháborúról ír. November 9-én a holland Telegraaf az Oroszországi anarchiáról számol be, a De Tribune pedig Kerenszkij kormányzását elemzi, miközben forradalomról egy szót sem ejt.

bolsevikok

Bolsevikok 1917.11.07-én (Kép: Europress/AFP)

A németek eleinte erősen kételkednek az események kimenetelében. A Brixener Chronik 14-én azt latolgatja, újra hatalmon van-e Kerenszkij, bár a polgárháború kimenetelét megjósolhatatlannak nevezi. Ugyanaznap a Der Burggrafler Orosz komédia címmel közli vezércikkét, amely szerint a bolsevikok csak ijesztgetnek és erősen elítéli az oroszokat a történtekért.

A többiekhez képest jóval később csak 11-én jelenik meg az első török cikk a Sabah-ban „Oroszország új kormánya – Lenin vezetése alatt” címmel. Ugyanaznap a Vakit pedig a szentpétervári véres napokról ír és azt latolgatja, hová tűnt Kerenszkij.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez