Szaúd-Arábia is lehetett volna Izrael

Még 1917-ben született a javaslat, hogy az Arab félszigeten alapítsák meg a zsidó államot. A kitalálója egy Párizsban élő orosz zsidó, a címzettje pedig Balfour brit külügyminiszter volt. A dokumentum most került elő a Brit Nemzeti Könyvtárból.

Az előterjesztőt Rothsteinnek hívták. Azt javasolta a brit külügyminiszternek, Balfournak, hogy küldjenek 120 ezer zsidó katonából álló hadsereget az Arab öböl és az Arab félsziget egy részének elfoglalására. Mégpedig államalapítás céljából. A zsidók persze nem egymagukban hódítottak volna, hanem Antant-támogatással, vagyis francia, orosz és brit csapatok bevonásával. Másik 120 ezer katonával.

Doktor Rothstein szándékai szerint a haderők el Hassza tartományt foglalták volna el az államalapításhoz. A tervet nagyon komolyan vette, és ezért nagyon részletesen ki is dolgozta. Az inváziót 1918 tavaszára tervezte. Azt írta: lehet, hogy így háborúba keverednek Törökországgal, de a zsidó erők a hadjáratot vagy a győzelemig, vagy a megsemmisülésig mindenképpen folytatnák.

A britek teljességgel alkalmatlannak ítélték a tervet a megvalósításra, így aztán vissza is utasították a doktort. Ezt Balfour külügyminiszter magántitkára írta meg levélben Lord Francis Bertie-nek, Nagy-Britannia párizsi nagykövetének: ő volt hivatott udvariasan kosarat adni Rothsteinnek.

Akiről egyébként nagyon keveset tudunk: jóformán csak annyit, hogy orosz orvos volt. Fia, Amadee viszont szerepel Maurice Barres francia regényíró egyik könyvében. Fiatal orosz cionistaként, aki “azzal hitelesítette lojalitását Franciaországhoz, hogy hősi halált halt 1916-ban Verdun-nél”.

Rothstein mostanáig elfeledett ötlete nem hagyott nyomot a történelemben. Mindazonáltal Daniel Lowe, a Brit Nemzeti Könyvtár levéltárosa azt mondja: fontos dokumentum. Azt tükrözi, hogy akkor már több szinten is nyilvánvaló volt: eljött egy zsidó állam megalakításának az ideje. Az ideológia az európai nacionalizmusban gyökerezett, és az európai hatalmak jóváhagyására várt.

Alig egy hónappal Rothstein tervének elutasítása után Balfour megírta azóta híressé vált nyilatkozatát, miszerint Nagy-Britannia támogatná, hogy a cionisták Palesztínában létrehozzák a zsidók új közös nemzeti otthonát, vagyis hazáját. Amelynek egyébként nem a mai Szaúd-Arábia volt az egyetlen elvetett színhelye. Mások javasolták Ugandát, Argentínát, Oroszországot és Ciprust is – de ezeket az ötleteket rendre megvétózták. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez