Egy keresztény nő egy török város élén

A török Mardin városának új társpolgármesterében nem az az érdekes, hogy a kurd párt színeiben indult, fiatal és még egyetemista. Februniye Akyol ugyanis azzal írt történelmet, hogy ő az első szíriai keresztény, aki ilyen magas pozíciót tölthet be Törökországban. 

Március 30-án a török helyhatósági választásokon, a török Mardin városban a Béke és Demokrácia Párt (BDP) – vagyis a kurdok pártja – győzött. A párt vezetése úgy döntött, hogy a két legtöbb voksot szerzett helyi képviselő “fogja megosztani egymással a hatalmat” és közösen fogják vezetni a várost. Az egyik a kurd Ahmet Turk, egy valódi veterán a török politikában, aki már negyven éve foglalkozik a közügyekkel. Ám sokkal érdekesebb a társpolgármester személye: az alig huszonöt éves Februniye Akyol.

Akyol elsősorban nem azért számít üde színfoltnak a török közéletben, mert nő, fiatal, szegény családból származik, még mindig az egyetemen tanul és úgy néz ki, mint egy hippi. Akyol esetében a vallási elem az érdekes: a lány a szíriai keresztény hitközösséghez tartozik. Fabronia Benno néven született és így is keresztelték meg őt, de kénytelen volt törökösíteni a nevét, hogy indulni tudjon a helyhatósági választásokon. Törökországban már Akyol előtt is voltak szíriai keresztény polgármesterek és politikusok, de eddig a fiatal lány vitte a “legtöbbre”, aki már egy nagyobb várost vezethet. Eddig csak kisebb települések élén álltak szíriai keresztény polgármesterek, s az első képviselőjük – Erol Dora – is csak 2011-ben került be a török parlamentbe.  

Ankara a szíriai keresztényeket – akik az ősi arámi nyelven beszélnek – nem ismeri el vallási kisebbségként, ezért az iskolákban nem tanítják a nyelvüket, és vallási oktatásban sem részesülnek. Törökországban már alig húszezer szíriai keresztény él: körülbelül tizenötezren vannak Isztambulban, ötezren pedig a déli Tur Abdin régióban. A legtöbben elmenekültek az országból, mivel gyakran szorultak a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a török hadsereg közzé, a harcok során nem egy településük vált a földdel egyenlővé. 

” A BDP lehetővé tette számomra, hogy képviseljem a keresztényeket és harcoljak a jogaikért. Azt viszont leszögezem, hogy nem díszként vagyok itt.” – jelentette ki Akyol, majd hozzátette, hogy az első dolga lesz rendbe tenni az önkormányzatot, mivel az irodák még számítógépekkel sincsenek felszerelve. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez