Nem volt hajlandó felállni a mérlegre

A 13 éves Ireland Hobert Hoch utálja, ha mérlegre kell állnia, így amikor az iskolában erre kérték, egyszerűen nemet mondott. Miután kiállt véleménye mellett, egyre nagyobb lett az ügy körül a felhajtás, végül ideiglenesen felhagytak a gyerekek mérésével.

A mérést azért vezették be, hogy kiszámolják a gyerekek testtömegindexét (BMI), ami – amennyiben szükség van rá – segít felhívni a figyelmet, ha rosszul táplálkoznak. Azonban nem ilyen egyszerű a dolog, ugyanis Ireland esetének is köszönhetően felmerül a kérdés: vajon több jót tesz a BMI, mint rosszat?
Sokan panaszkodnak arra, hogy rosszul érzik magukat, mikor megmérik testsúlyukat, amit ráadásul sokszor iskolatársaik láttára csinálnak. Akadt olyan diák is, aki arról számolt be, hogy a mérés során konkrétan egyik osztálytársa írta le az iskolaorvos által mért számokat, melyeket néha hangosan is kimondtak. Egy másik fiatal elmesélte, annyira kellemetlennek találta a dolgot, hogy inkább beteget színlelt otthon, így végül nem kellett iskolába mennie.
Egy országban, ahol az elhízás napról-napra egyre nagyobb problémát okoz, igazán fontos odafigyelni arra, hogy helyén kezeljék a témát. Az állandó figyelemfelhívás és méricskélés komolyan alá tudja ásni egy ember – amúgy is csekély – önbizalmát.
Az érem másik oldala azonban az, hogyha meg akarjuk védeni a gyerekeket a lelki sérülésektől és ezt túlzásba visszük, akkor könnyen az jöhet ki, hogy a szőnyeg alá söpörjük és tabut képzünk az elhízásból. Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) támogatja a BMI felvételét az iskolákban, az Étkezészavarok Ellen Szövetkezet azonban megkérdőjelezte a teszt fontosságát, mert az véleménye szerint nagyobb bajokat okoz, mint amennyire értékes az ebből kapott információ.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez