A heroin reneszánsza az USA-ban?

Az 1960-70-es évek legelterjedtebb kábítószerének számító heroinra a több évtizednyi háttérbe szorulást követően ismét megnőtt a kereslet.

A kilencvenes évekre más kábítószerek, mint például a crack kokain mind az európai, mind az észak-amerikai piacon kiszorították a heroint a feketepiacról. Európai fogyasztása harmadával esett vissza az elmúlt évtizedben, az Egyesült Államokban azonban ismét egyre népszerűbbé válik. Az Economist információi szerint az ópiumból előállított drog élvezőinek száma 700 ezer is lehet, ami kétszerese a tíz évvel ezelőtti számnak.

A szer amerikai reneszánszának egyik fő oka az államilag támogatott (ópium alapú) fájdalomcsillapítókkal való visszaélések elszaporodása, illetve az arra adott kormányzati válasz. Ezek a gyógyszerek annyira elterjedtek az 1990-es években és az ezredfordulót követő időszakban, hogy Washington szigirította a felírásuk szabályait. Az Economist értesülései szerint évente mintegy 11 millió amerikai állampolgár használta illegálisan valamelyik államilag támogatott fájdalomcsillapítót, melyet több orvossal is fel tudott íratni magának. Mivel mára ezt a kiskaput bezárták,  sok gyógyszerfüggő váltott a heroinra, mert olcsóbb, de a hatása hasonló. Ma a heroinfüggők kétharmada használt korábban valamilyen illegálisan beszerzett fájdalomcsillapítót.

Ezzel párhuzamosan egy másik jelenség is közrejátszott a drog térnyerésében. A mexikói alvilág ugyanis észrevette, hogy az Egyesült Államokban  kevesebb kokain fogy és az egyre több helyen legalizált marihuána miatt a heroin piaca növekszik. A mák vidéki termelését egy másik, a kartellek szemszögéből igencsak szerencsés helyzet is segítette, a katonai alakulatok egy részének városba vezénylésével ugyanis vidéken lazult az ellenőrzés.

Fotó: Europress/AFP

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez