Rekordokat döntögethet az Egyesült Arab Emírségek gazdasági többletei

Az Egyesült Arab Emírségek gazdasága nagyon jól teljesít az elmúlt években, különösen az exportot sikerült növelni, s a folyó fizetési mérleg többlete – még ha idén egy kicsit csökkent is – elég magas. Ugyanakkor az emírségi kormány komolyan aggódik amiatt, hogyha az iraki helyzet tovább romlik, akkor a kőolaj hordónkénti árának drágulása jelentősen kihathat az emírségi gazdaságra.

Komoly meglepetést okozott az IHS Economics legújabb gazdasági jelentése, amely szerint 2013-ban az Egyesült Arab Emírségek (UAE) folyó fizetési mérleg többlete elérte a 65 milliárd dollárt. Ugyanakkor ez egy kisebb csökkenést jelent 2012-höz képest: akkor 70 milliárd dollár volt ez az összeg, ami a GDP 18 százalékát tette ki, tavaly pedig már csak a 16%-át. Viszont nagyon pozitívan hatott a folyó fizetési mérlegre a turizmus és vendéglátói szektor bővülése.

Tavaly az emírségi export 8,3 százalékkal nőtt az importhoz képest, s ebben az évben 6,7 százalékkal emelkedést jósolnak. Az UAE elsősorban az ázsiai országokba kíván többet kivinni. Az emírségi kormány fontos célként tűzte ki, hogy az export áruszerkezet diverzifikálódjon, vagyis a kőolaj és az ebből származó termékek aránya legalább 20 százalékkal csökkenjenek, főleg most, hogy ideiglenesen feloldották az Irán elleni szankciókat.

Az emírségi import területén is jelentős változás várható, mivel a modernizáció hatására – főleg a nyári időszakban működő sok légkondicionáló berendezés miatt – az arab ország energiaigénye egyre nagyobb. 2014-ben akár 14 százalékkal is megnőhet az üzemanyag és energiahordozók importja, amely az államnak 275 milliárd dollár kerülhet. 

Az IHS osztozott az emírségi kormány félelmében, miszerint az iraki helyzet romlása “olajárrobbanást” idézhet elő a világpiacon, főleg akkor, hogyha a déli területeken található kőolaj-kutakat is támadás éri. Ha emiatt még ebben az évben az egy hordónyi kőolaj ára 120 dollárra emelkedik, akkor az tovább csökkenheti az Emírségek folyó fizetési mérlegét, mégpedig 58 milliárd dollárra. Az IMF ebben az évben 4,8 százalékos GDP-növekedést jósol az Egyesült Arab Emírségeknek (UAE), s az elkövetkezendő években is négy százalék feletti növekedésre számítanak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez