A világ legnagyobb repülőtere épül Dubajban

Az Egyesült Arab Emírségekben egymás után jelentik be a nagyobbnál nagyobb építkezési és fejlesztési terveket. A dubaji vidámparkok után az emírségi város egy újabb ambiciózus tervvel állt elő: megépítik a világ legnagyobb repülőerét.

Decemberben kezdetét veszi az Al Maktoum nemzetközi repülőtér kibővítése,amely pár éven belül a világ legnagyobb repülőtérévé válhat, felülmúlva a most épülő isztambuli óriásrepteret is. A projektet – akárcsak a vidámparkok építését – tegnap jelentette be a dubaji kormány, amelynek költsége elérheti a 32 milliárd dollárt

Az építkezés első fázisa nyolc évet fog felölelni. Bővítik a terminált, valamint számos szállodát, éttermet és egy nagy plázát építenek fel. A tervet felügyelő DWC (Dubai World Central) becslései szerint az első fázis elkészülése után évenként 120 millió (!) utas fog megfordulni a repülőtéren, valamint akár 300 000 új munkahelyet is biztosít az emírségiek számára. „ A repülőgép gyártó szektor bebizonyította, hogy hatalmas kapacitásokkal rendelkezik, amelyet a jövőben mindenképp fejlesztenünk kell. Biztos vagyok benne, hogy a kormány teljes mértékben támogatja a projektet, és ez hamarosan valósággá válik.”– jelentette ki Paul Griffiths, a dubaji repülőtér igazgatója.

A második fázisban 56 négyzetkilométerrel (!) bővítik a jelenlegi repülőteret, valamit két új irányító központot létesítenek, amelyek akár 100 A380 Airbus-t is képesek lesznek nyomon követni és irányítani. A harmadik fázisban pedig átirányítják és áthelyezik az olyan emírségi légitársaságokat is, mint az Emirates, amely jelenleg 50 Airbusból álló légi flottával rendelkezik,de az elkövetkező években további 140-et fognak kapni. Ha  végleg befejeződik a projekt, akkor a dubjai repülőtéren közel 250 milliós nagyságú utasforgalommal fog kelleni számolni. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez