„ Új életforma” 2 millió tibetinek

Mao elnök óta nem volt ilyen brutális áttelepítési kampány Kínában – mondta a Human Rights Watch kínai igazgatója, aki a szervezet friss jelentését ismertette.

A 116 oldalas jelentés 114 tibeti vallomását tartalmazza arról, hogy családjával együtt hogy telepítették át új “szocialista mintafalvakba” anélkül, hogy megkérdezték volna. A Tibeti Autonóm terület lakossága 2,7 millió, de sok tibeti a szomszédos tartományokban lakik. Többszázezren eddig nomád pásztorok voltak. Most a mintafalvak lakói lettek. Elszakadtak szülőföldjüktől és ősi vallásuk megszokott világától. Valószínűleg ez is volt a célja a nagy átalakítási programnak, amely 2006-ban kezdődött és 2012-ben ért véget. Kína területén 6,2 millió tibeti él, de a döntő többségük már nem a hagyományos környezetben.

Ezért is indult az a nagy tiltakozási hullám, amely az élő fáklyákhoz vezetett. Ezek az önmagukat nyilvánosan elégető tibetiek az ellen tiltakoznak, hogy a kínai hatalom megfosztja őket attól, hogy ősi vallásukat és nyelvüket gyakorolják.
Peking ugyanakkor arra hivatkozik, hogy a modernizáció miatt elkerülhetetlen a hagyományos életforma reformja. Tibetben és a környező tartományokban az elmúlt években felgyorsult a gazdasági fejlődés. Igaz, hogy ennek elsősorban a betelepült kínai közösség volt az oka és a haszonélvezője, a tibetiek háttérbe szorultak a saját szülőföldjükön.

Mi a véleménye a Human Rights Watch tibeti jelentéséről?- kérdezték a pekingi külügyminisztérium szóvivőjét. Alaptalan vádaskodás- hangzott a válasz azzal a jelentéssel kapcsolatban, amely 2 millió tibeti áttelepítésével vádolta meg a kínai kormányt. A tibetieket természetesen nem kérdezték meg, de Kínában a kínaiakat sem szokták…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez