Az Apple támogatja a kínai internetcenzúrát

Az Apple eltávolította szoftverboltjából az az appot, amelyikkel ki lehtett kerülni a Nagy Kínai Tűzfalat. A cég magyarázkodik, a bloggerek háborognak. 

 Az OpenDoor egy olyan alkalmazás volt, amelyikkel a  felhasználók szabadon internetzhettek Kínában is. Egyébként ugyanis a kínai állam korlátozza, vagy titltja bizonyos oldalakhoz a hozzáférést, cenzúráz internetes tartalmakat,  követi polgárai internetes tevékenységét a világhálón. 

 

A  gyártó tiltakozott az Apple lépése ellen, mondván, egy szabad ország vállalatának nem igazán illene a szólásszabadság korlátozását támogatnia.  A cég a Open Door tiltakozására nem válaszolt, küldött viszont választ a BBC brit közszolágálati televízió megkeresésére. Ebben kifejtik, hogy a szoftvergyártóknak “meg kell feleniük a törvényi követelményeknek minden országban, ahol termékeiket árulják”, illetve “a fejlesztők kötelessége, hogy figyelembe vegyék a helyi szabályzást”. Az Open Dorr – amelynek készítői igyekeznek megőrizni anonimitásukat – szerint ez az érv nem áll meg, hiszen a webböngésző önmagában nem tartalmaz tiltott elemeket – a tartalom pedig, amelyet letöltenek vele nem tartozik a böngésző gyártójának felelősségi körébe. A kínai felhasználók – a közösségi média tanúsága szerint – meglehetősen szomorúan vették tudomásul a történteket. Ugyanakkor végül is megértik az Apple lépését. Nem akarja az Open Door miatt kockáztatni a világ legnagyobb piacát, és esetleg átengedni az a rivális Samsungnak vagy éppen a hazai ZTE-nek. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez