Ovi időseknek

A fiatal házaspár munkába menet beadja a papát vagy a mamát, esetleg mindkettőjüket az öregek óvodájába. Aztán a munkaidő végén hazaviszik őket. Közben pedig az öregek úgy játszanak mint a gyerekek- állandó orvosi felügyelet mellett.

Gombamódra szaporodnak az ilyen idős polgártársaknak szánt óvodák Kínában. Peking jár az élen, de a többi nagyvárosban is sok ilyen óvoda nyílik, mert a fiatal vagy középkorú párok nem tudnak mit kezdeni az öregekkel ha mindketten dolgoznak. Kínában ősi szokás írja elő, hogy a fiúgyermek szent kötelessége az, hogy gondoskodjon a szüleiről. De mi van akkor, ha a papa vagy a mama immár nem hagyható magára otthon? Persze be lehet tenni az idősek otthonába, de csak elvben. Ott ugyanis csak 3,9 millió embernek van hely. Ehhez képest 194 millió ember lépte túl a nyugdíj korhatárt Kínában. 2050-ben pedig 437 millió ember lesz 60 év felett a Mennyei Birodalomban. Vagyis majdnem minden harmadik kínai ebbe a kategóriába tartozik majd. Valamit tenni kell, és erre találták ki az öregek óvodáját. Az átlagéletkor itt magas, nem ritka, hogy 80 feletti a többség. Mi van akkor, ha a papa vagy a mama szellemileg is kissé leépült már? Erre is gondoltak az öregek óvodájában, ahol külön termekben foglalkoznak ezekkel a problémás öregekkel, akik ott úgy játszanak mint a gyerekek. Újra élik a gyermekkorukat, de szigorú orvosi felügyelet mellett.
Mindez szépen hangzik, de arról nem ír a China Daily, hogy mibe kerül mindez? A magán óvodák és iskolák ugyanis nagyon drágák a kínai fizetésekhez képest. Így valószínű, hogy az öregek óvodáját is csak a jókeresetű párok engedhetik meg maguknak Kínában. Pedig immár a törvény is előírja Kínában – az öreg szülőkről mindenkinek kötelessége gondoskodni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez