Teljesítik Peking követeléseit a japán légitársaságok

A két legnagyobb japán légitársaság eleget tesz a Kína által a hétvégén bejelentett, vitatott területeket is magában foglaló “légvédelmi azonosító övezetében” érvényes szabályoknak, annak ellenére is, hogy Tokió és Washington illegálisnak tartja Peking lépését.

Az All Nippon Airways (ANA) és fapados leányvállalata, a Peachy Aviation kedden közölték, hogy megküldik járataik repülési tervét a kínai hatóságoknak, és betartják a kínai hatóságok által lefektetett szabályokat az övezetben. “A biztonság a legfontosabb számunkra. El kell kerülnünk a legrosszabb eshetőség esélyét is” – mondta az ANA szóvivője.
Bár a tokiói közlekedési minisztérium illegálisnak nyilvánította a kínai bejelentést, és arra szólította fel a légitársaságokat, hogy ne kövessék a Peking által megfogalmazott szabályokat, a Japan Airlines (JAL) is közölte, hogy együttműködik a kínai hatóságokkal. Elemzők üzleti érdekekkel magyarázzák ezt, Kína ugyanis fontos piaca a JAL-nek és az ANA-nak.
Az Egyesült Államok már közölte, hogy nem ismeri el az övezetet, ezért elutasította a kínai lépést. “Ha berepülünk az övezetbe, nem fogjuk elküldeni repülési tervünket, és nem fogjuk azonosítani magunkat” – közölte az amerikai védelmi minisztérium szóvivője. Barack Obama elnök helyettes szóvivője “feleslegesen feszültségkeltőnek” nevezte a pekingi bejelentést az Air Force One fedélzetén.
Az amerikai ellenkezés kényes helyzetet teremthet, mivel a kínai hadsereg azt állította, hogy védelmi intézkedéseket foganatosít, ha egyes repülőgépek nem vetik alá magukat a szabályoknak.
Kína szombaton jelölte ki légvédelmi azonosító övezetét a Kelet-kínai-tenger felett. A területre belépő gépeknek azonosítaniuk kell magukat, el kell küldeniük repülési terveiket és folyamatos rádiókapcsolatot kell fenntartaniuk a kínai légi irányítással. A napokban Japán, Dél-Korea és Tajvan is tiltakozott a lépés miatt, mivel szerintük az övezet magába foglal olyan területeket is, amelyek fennhatóságuk alá tartoznak.
Beleesik az övezetbe a Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü néven ismert szigetcsoport is, amelynek hovatartozása heves vita tárgya Peking és Tokió között. Washington a kínai bejelentést követően ismét jelezte, hogy szerinte Japán ellenőrzése alatt áll a terület, és a két ország szövetségének keretein belül felelősséget vállal annak védelméért.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez