9000 amerikai tengerészgyalogost vonnak ki Okinawa szigetéről

Japán, Okinawa – Így kb. megfeleződik az amerikai csapatok létszáma a szigeten, ahol a helyi lakosság mind kevésbé látja szívesen az amerikai katonákat. Nincs megállapodás viszont a légitámaszpontról, melyet ki akarnak költöztetni a sűrűn lakott területről egy öbölbe, amely viszont természetvédelmi terület.

 

 

Az amerikai katonákat Guam szigetére, Hawaiba és Ausztráliába helyezik át. Mind a két fél hangsúlyozza az amerikai- japán katonai együttműködés fontosságát. Nincs kimondva, de Kína folyamatos erősödése aggasztja mind Tokiót, mind pedig Washingtont, és akkor még nem beszéltünk az észak-koreai fenyegetésről. A japán kormányfő a jövő héten találkozik Obamával a Fehér Házban.
Az amerikai csapatok kivonása és áttelepítése kb. 8,6 milliárd dollárba kerül, ennek a hatalmas összegnek az egyharmadát Japán vállalja magára. A távol-keleti szigetországban a második világháború vége óta állomásoznak amerikai csapatok, jelenleg a létszámuk 47 000 fő, és ez csökken most 9000- el, ha az amerikai tengerészgyalogosok fele elhagyja Okinawa szigetét.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez