Mégsincs áttörés az őssejtkutatásban

Meghamisította a DNS mintákat Obokata, a fiatal japán kutatónő, akinek tanulmányát korábban áttörésként értékelték az őssejtkutatásban. Ezt egy állami laboratórium közölte Tokióban.

 

Obokata, a fiatal, Amerikában végzett biológus tagadja a hamisítást és boszorkányüldözést emleget. A harmincas éveiben járó japán kutató a Nature című igen tekintélyes szaklapban közölt tanulmányt az őssejtkutatásról. Eszerint létre lehet hozni új szöveteket forradalmian egyszerű módon. Ha ez igaz, akkor például a diabétesz esetében többszáz millió ember élete válhatna könnyebbé.

A Riken kobei kutatóközpont ifjú kutatójának tanulmányát még a kormányfő is megdicsérte, hiszen Obokata japán, fiatal és nő, vagyis pontosan az az új embertípus, akire Japán jövőjét alapozni kívánja a konzervatív kormányfő. Már kezdetben is voltak olyan vélemények, hogy az ifjú hölgy túlságosan kezdő ahhoz, hogy ilyen világraszóló eredményt elérjen. Ezt akkor elhessegették azzal, hogy az akadémiai társadalom jórészt idős férfiakból áll Japánban, ahol nem tudják elfogadni azt, ha egy fiatal nő lepipálja őket. Most a tudományos laboratórium kedvezőtlen véleménye változtat a helyzeten, hiszen immár komoly kétségek merülnek fel az eljárás tudományos értékét tekintve. A Riken kutatóközpont főnöke azzal mentegette az ifjú tudóst, hogy biztos csak tapasztalatlanságból követte el a hibát és nem tudatosan manipulálta a mintákat.

A vita tart és a laikus közvélemény nemigen tud állást foglalni, mert a szakmai szempontok keverednek a hagyományos előítéletekkel, melyek szerint fiatal kutatónőknek nem lehetnek világraszóló tudományos felfedezéseik. Marie Curie eredményei és Nobel díjai mást mutatnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez