Átszervezik a katasztrófavédelmet Dél-Koreában

“Kudarc volt a parti őrség mentőakciója, ezért ezt a szervezetet feloszlatom.”- mondta Dél-Korea elnök asszonya, aki magára vállalta a felelősséget a kompkatasztrófáért, amely több mint háromszáz emberéletet követelt.

 

 

 

 

 

A parti őrség csakis a komp fedélzetén levő emberekkel foglalkozott, miközben a diákok döntő többsége a kabinokban várakozott a mentőakcióra, ahogy azt a komp kapitánya elrendelte. Ehhez képest maga a kapitány és a komp személyzete az elsők között ugrott a mentőcsónakba és mind meg is menekültek. Mind a 15-en előzetesben vannak, az ügyész már vádat emelt ellenük. A kapitány és három tiszt ellen a vád: emberölés.

Ki veszi át a parti őrség feladatát Dél-Koreában? Egyelőre a rendőrség, később pedig létrehozzák az országos katasztrófavédelmet, hogy elkerüljék a hasonló tragédiákat. Dél-Koreában, ebben a kitűnően szervezett és dinamikusan növekvő országban még mindig nem tudtak napirendre térni a kompkatasztrófa eseményei felett.

Kiderült ugyanis, hogy a rendszer szinte mindegyik része hibásnak bizonyult a döntő pillanatban. Sem a személyzet, sem a mentést végrehajtó parti őrség nem állt a helyzet magaslatán. A kompot üzemeltető társaság elmulasztotta a megfelelő ellenőrzést és nem képezte ki a személyzetet arra, hogy katasztrófahelyzetben mi a teendő. Ennek ellenére a menedzserek valószínűleg megúszhatják a felelősségrevonást, mert a parlament törölte azt a cikkelyt, amely ezt korábban előírta. A honatyák a közlekedési minisztérium hatáskörébe utalták a problémát, de a minisztérium elfelejtett intézkedni, ezért a menedzserek jogi felelőssége nem állapítható meg.

A közvélemény példás ítéletet követel a kompkatasztrófa ügyében. A kormányfő már lemondott és most Park államfő is vállalta a felelősséget azért, hogy több mint háromszáz diák vízbefulkadt Dél-Koreában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez