Egyre több afrikai diák tanul Kínában

Évente több mint 20%-kal növekszik azoknak a diákoknak a száma a kínai egyetemeken, akik a fekete kontinensről érkeztek. Régebben a nyelv és a kultúra tanulmányozása volt a fő cél, de ma már a biznisz a többség választása.

 

 

 

 

Az afrikai diákok több mint negyven százaléka közgazdász képzésen vesz részt a Mennyei-Birodalom egyetemein. A bölcsészek száma mindössze 2%. Kína Afrika legnagyobb gazdasági partnere és ez nagy vonzerő a fiataloknak. Természetesen az afrikai elit nagyrésze Amerikába és Európába küldi a gyerekeit, de a középosztály számára Kína jó választás, mert a tandíj nem túlságosan magas. Az igazi problémát a nyelv jelenti. Bár vannak angol nyelvű oktatási intézmények is, de a kínai egyetemek többségén kínai nyelven folyik az oktatás és kezdetben ez szinte megoldhatatlan gondok elé állítja az afrikai fiatalokat. Sokan fel is adják az első évben, de aki elvégzi az egyetemet, vagy főiskolát, biztos karrierre számíthat szülőföldjén.

A dinamikusan növekvő kínai gazdasági szerep mind több olyan szakértőt igényel Afrikában, aki érti a kínai nyelvet és ismeri a kínai üzleti gondolkodást. A kínai állam ösztöndíjakkal is támogatja a tehetséges afrikai diákokat, akik néha saját államuktól is kaphatnak valami kis pénzt. Sok afrikai diák munkát vállal. Szabadidejében sofőr, vagy bébiszitter lesz, esetleg nyelvet tanít, hiszen Kínában kielégíthetetlen a kereslet az angol nyelv iránt.

Kína Afrika legnagyobb gazdasági partnereként hosszútávú fejlesztéseket is vállal. Erről beszélt Li Kocsiang miniszterelnök, aki nemrég Afrikában járt. Az infrastruktúra fejlesztése kulcskérdés Afrikában és ebben nagy szerepet játszhatnak azok az afrikai diákok, akik most szerzik meg a szükséges gazdasági és műszaki ismereteket a kínai egyetemeken.

Azért is nagyon hasznosak ezek az afrikai diákok, mert segítenek megszüntetni azt a szakadékot, amely Afrika és a Mennyei-Birodalom kulturális hagyományai között fennáll. Az eredmény: a kínai informatikai óriás, a Huawei olyan rendszereket fejlesztett ki, melyek figyelembe veszik Afrika speciális körülményeit. A helyszínen pedig szívesen alkalmaz olyan afrikai diplomásokat, akik Kínában végezték el az egyetemet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez