Japán kontra Apple

“Szüntessék meg a kétéves kötelező hűségnyilatkozatot az okostelefonok eladásánál!” – ezzel a javaslattal állt elő a Belügy és Tájékoztatási minisztérium szakértői csapata. Ha ezt bevezetik, akkor felrobbanhat az okostelefonok piaca, ahol az Apple az IPhone révén szinte kulcspozíciót szerzett.

 

 

 

A vásárlók elárasztják panaszaikkal a hatóságokat Japánban: rengeteg az előnyös új ajánlat, de nem tudnak élni vele, mert köti őket a kétéves hűségnyilatkozat. Ez az első oka annak, hogy Japánban változtatni akarnak. Azt szeretnék ha az eladók piaca a jövőben a vásárlók piaca lenne.

Ez csak az egyik oka a tervezett változtatásnak. A másik az, hogy a hazai cégek, elsősorban a Sony csúnyán lemaradtak az okostelefonok piacán, még otthon Japánban is. Mindenütt hódít az IPhone. Tokióban attól tartanak, hogy az amerikai cég monopol helyzetbe kerülhet,
ez pedig komoly gond lehet az információk biztonsága szempontjából. Az Apple ugyanis együttműködik az NSA-vel és a CIA-el, ahogy ezt Snowden többször is elmondta.

Kínában ezért eltiltották a közszolgálati dolgozókat az IPhone használatától, már ami a munkahelyi ügyeket illeti. Egy sasszemű kínai megfigyelő egyszer kiszúrta, hogy Peng Lijüan asszony is IPhone-t használt egyik külföldi útján. Azonnal nagy vita bontakozott ki a világhálón, hogy vajon nem jelent-e biztonsági kockázatot Peking számára, ha a First Lady IPhone-t használ? Hivatalosan nem szóltak hozzá a vitához, de ezt követően nyomatékosan hangsúlyozta maga a First Lady: csakis kínai okostelefont vesz a kezébe.

Japánban is szerepet játszhatnak hasonló megfontolások, bár Tokió Washington szövetségese. Németország is az, Merkel kancellár okostelefonját mégis lehallgatták. Ehhez nem ragaszkodik különösebben sem Abe Sinzo miniszterelnök, sem pedig a Japán Nemzeti Bank elnöke. Így hát a Japán kontra Apple vitának a piaci szempontokon túl biztonságpolitikai vonatkozásai is vannak.

Ezt persze nem hangsúlyozzák túlságosan, hiszen Amerika mégiscsak szövetséges, de a Nagy Testvért, aki figyel és lehallgat, nem szereti senki sem, még akkor sem, ha szövetséges.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez