Irán profitál a legtöbbet a jemeni eseményekből

A síita húszi lázadók a hétvégén gyakorlatilag elfoglalták a jemeni főváros nagy részét és meghátrálásra kényszerítették a jemeni hadsereget, valamint a szunnita kormány tagjai elmenekültek a fővárosból. Szanaaban már tüntetések zajlanak a lázadók ellen, hogy minél előbb vonuljanak ki a városból, miközben az ENSZ is igyekszik egy újabb fegyverszünetet tető alá hozni. Elemzők szerint az egész konfliktus legnagyobb győztese Irán, amely így erősítheti pozícióit a Közel-Keleten.

A jemeni szunnita kormány már nemzetközi közösséghez fordult segítésért és azzal vádolta meg Iránt, hogy támogatja a síita húszi lázadókat és az iráni fegyvereknek meg kiképzésnek köszönhető, hogy elfoglalták a főváros nagy részét. „A hazai és idegen erők kötöttek szövetséget egymással, hogy megbuktassák a jemeni modellt, s mivel 2011-ben nem arattak sikert, ezért most folytatják.” – jelentette ki a kormány szóvivője.

Ali Ahmadi tábornok, a Jemeni Nemzetbiztonsági Szolgálat vezetője azt nyilatkozta, hogy bizonyítékaik vannak arra vonatkozóan, hogy az iráni Forradalmi Gárda „közvetlenül” beavatkozott az eseményekbe és köze van a Szanaaban zajló tüntetésekhez is. Ugyanakkor elismerte, hogy a jemeni kormány is sok dologban hibázott és a jemeni hadsereg összeomlását a belső problémák és feszültségek okozták. Ezenfelül kitért arra is, hogy az egyes katonai egységek parancsnokai nem voltak hajlandóak megtámadni a húszikat, mert a harcokat a „két szélsőséges csoport összecsapásának” tartották, s ebben az esetben a hadseregnek „semlegesnek kell maradnia”. A helyzet odáig fajult, hogy a katonák egyáltalán nem hajtották végre a feletessek parancsait és a védelmi minisztérium is úgy került a lázadók kezére, hogy a katonaság nem igyekezett megvédeni azt.

Az elmúlt napokban a húszik elfoglalták a jemeni nemzetközi repülőteret, a védelmi minisztériumot, a katonai bázisok és rendőrségi posztok többségét. Egyedül a jemeni hírszerzés és titkosszolgálat épületét nem sikerült elfoglalniuk, mivel itt ugyanis több órás összecsapásra került sor, mielőtt visszavonultak volna a lázadók. „Miután kudarcot vallottak, az én házamat támadták meg.” – nyilatkozta al-Ahmadi.

A helyi beszámolók szerint a húszi lázadók kiszabadították az iráni Forradalmi Gárda két tagját,akik az Öböl-menti országban tartottak fogva. A jemeni hatóságok szerint azért kerültek börtönbe, mert részt vettek a húszik kiképzésében és felfegyverzésében. Ezenfelül a jemeni kormány elengedett két libanoni katonai szakértőt is, akik a feltételezések szerint a Hezbollah nevű síita fegyveres szervezet tagjai és két évvel ezelőtt tartóztatták le őket, mert „segítséget nyújtottak” a húsziknak. A libanoni állampolgárok szabadon engedése Ománnak köszönhető, amely hónapok óta vezeti a tárgyalásokat.

„Habár nincs közvetlen bizonyíték Teherán szerepére, kétségtelen, hogy az iráni vezetés számára igencsak kedvező egy ilyen fordulat.” – nyilatkozta a Gulf News nevű lapnak Ebrahim Sharqieh, a Brookings egyik közel-keleti elemzője, majd így folytatta: „Ennél kedvezőbb helyzet még soha nem volt Irán számára. Kihasználva, hogy a Nyugat és az Öböl-menti monarchiák az Iszlám Állam nevű terrorista szervezettel vannak elfoglalva, szépen növelik befolyásukat az Arab-félsziget déli részén.”

Az elemző szerint Szaúd-Arábia a legnagyobb vesztes a jemeni eseményeknek. Rijád nem tud egyszerre „ennyi felé figyelni” és nem tud beleavatkozni Jemenben. A Perzsa-öböl menti monarchiát túlságosan lefoglalja az Iszlám Állam nevű terrorista csoport előretörése, az iraki-szaúdi határ megerősítése, valamint a belpolitikai események, mint a betiltott Muszlim Testvériség teljes felszámolása, miközben a gazdasági problémák is egyre nagyobb méretet öltetnek. Sharqieh ezenfelül rámutatott arra, hogy „hiába szállta meg a GCC (Öböl menti Együttműködési Tanács) a kis Bahreint 2011-ben, a katonai és rendőri invázió aligha volt sikeres, mivel a mai napig nem rendeződött a helyzet és a síita többség minden jel szerint folytatná a tüntetéseket a szunnita uralkodó ellen, ha kivonulnának a szigetről”. Ezenfelül a jemeni kormány meggyengülésével, a szunnita oldalon pont, hogy nem a szaúdi támogatású csoportok erősödnek meg, hanem az al-Kaida helyi szervezete és a jemeni Muszlim Testvériség. Ez utóbbi azonfelül, hogy a szaúdi külpolitikában terrorista szervezetnek minősül és számos szaúdi állampolgár a tagja, az iszlamista szervezet komoly török-katari kapcsolatokkal és hátszéllel rendelkezik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez