Hatalmas diplomáciai vihart kavart az Egyesült Államok közel-keleti szövetségeseinek körében Joe Biden alelnök előadása

Szinte nem akar véget érni az a diplomáciai vihar, amit Joe Biden amerikai alelnök a Massachusetts állami Harvard egyetemen tartott előadásával idézett elő. Ebben a beszédben ugyanis kifejtette a közel-keleti helyzetről nem éppen pozitív véleményét, s közvetlenül is bírálta az Egyesült Államok néhány közel-keleti szövetségesét, mert nekik köszönhető az, hogy az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet ennyire megerősödött a régióban. 

 „Az Egyesült Államok legnagyobb problémája Szíriában a saját szövetségesei.” – jelentette ki az alelnök, miután mindjárt csend lett a teremben és minden jelenlévő döbbenten hallgatta a politikus előadást, amelynek fő témája az aktuálpolitikai események voltak, különösen a közel-keleti helyzet. „A szövetségeseinket annyira lefoglalta Aszad megdöntése, hogy proxiháborút generáltak a szunniták és a síiták között. Több százmillió dollárral és több tízezer tonna fegyverrel támogattak bármilyen szervezetet, ami hajlandó volt Assad ellen harcolni. Ezt mindenféle kritika nélkül tették, amelynek most isszuk meg a levét.”

Joe Biden konkrétan megnevezte az Egyesült Arab Emírségeket,Szaúd-Arábiát és Törökországot, mint a terrorizmus legfőbb támogatóit a régióban, akik az Iszlám Állam nevű terrorista szervezetet és “leányvállalatát” az al-Nuszra Frontot látták el a szükséges ember,fegyver,pénzügyi utánpótlással és nekik köszönhetően erősödtek meg ezek a szervezetek. Ugyanakkor az előadás végén próbálta csillapítani a mondanivalója élét azzal, hogy az említett országok vezetései „ már megbánták” a tettüket és az Egyesült Államokkal együtt fognak harcolni iraki és szír területeken a terroristák ellen. „Ez nem válhat az Egyesült Államok újabb arab nemzet elleni háborújává. Mivel a terroristák szunniták ezért egy szunnita országokból álló koalíciónak kell végérvényesen legyőzni őket.” – fejezte be az előadását, amely során olyan témákra is kitért, mint az ukrán válság, amellyel kapcsolatban azt a kijelentést tette, hogy Barack Obama amerikai elnök kényszerítette rá az uniós országokat arra, hogy szankciókat léptessenek életbe.

Természetesen nem kellett sokat várni a dühös reakciókra. Leginkább Törökországot háborította fel az alelnök bírálatai és kijelentései. „Idegen zsoldosok soha nem léptek át Törökországból Szíriába. Olyanok voltak, akik turistaként érkeztek Törökországba, majd Szíriába mentek tovább, de a török határőrség alaposan átvizsgálta őket, senkinél sem találtak fegyvert, vagy derült ki, hogy terrorista lett volna.” – szólt vissza szombaton Recep Tayyip Erdogan, aki szerint Ankara semmiféle támogatásban nem részesítette az Iszlám Állam nevű terrorista csoportot és alaptalannak nevezte a vádakat. Magyarázatot, és bocsánatkérést követel Biden megjegyzéseiért, s ha ez nem érkezik meg, akkor „többé nem ismeri az alelnököt“.

„Elfogadhatatlanok Joe Biden alelnök kijelentései. Az Egyesült Államoknak tudnia kellene, hogy Törökország menekültek millióit fogadta be és hogy nem érdekük a szélsőséges iszlamisták megerősödése”. – ezt Ahmet Davutoglu török miniszterelnök nyilatkozta egy török televíziós társaságnak, majd hozzátette, hogyha komolyan vették volna Ankara figyelmeztetéseit, akkor nem lenne olyan szervezet, mint a „kalifátus”. A Fehér Ház szombaton hivatalos közleményt adott ki miszerint Biden telefonon keresztül beszélt Erodgannal és elnézést kért a félreérthető kijelentése miatt.

Az eset kapcsán az Egyesült Arab Emírségek is megszólalt. Anur bin Mohamed Karkas, a Perzsa-öböl menti monarchia külügyminisztere, megdöbbenve értesült az amerikai alelnök szavairól. „Joe Biden amerikai alelnök megállapításai messze vannak az igazságtól, főleg azon része, miszerint a kormányunk támogatta volna a szélsőségeseket és a terroristákat.” – olvasható a közleményben, amelynek végén hivatalos magyarázatot várnak Washingtontól az elnök kijelentései miatt. Szerinte Biden figyelmen kívül hagyta a kormánya által tett politikai és gyakorlati lépéseket, beleértve annak a terrorizmus finanszírozása elleni fellépését.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez