Nigériával is bizniszel a Gazprom

Afrikai országgal tervezi közös vállalkozás indítását Oroszország energetikai óriása. A Gazprom 2,5 milliárd dollárról szóló szerződést írt alá a minap Nigériával.

Újra élesítették az orosz fegyvert: a Gazprom ezúttal Afrikát vette célpontjába, a kontinens energiahordozókban egyik leggazdagabb országát, Nigériát kereszttűzbe véve expanziós üzletpolitikájához. Az oroszok az állami működtetésű NNPC cégével kötöttek egy 2,5 milliárd dolláros, közös vállalkozás indításáról szóló kontraktust.

Az ily módon újonnan materializálódó közös vállalat a Nigaz nevet kapta, melynek mindkét fél érdekeit képviselendő, távlati feladatait képezi majd finomítók, erőművek építése, valamint csővezetékek lefektetése. Az analitikusok szerint, ezzel nagyságrendekkel fog megnőni Oroszország mindenhatósága az európai földgázellátásban.

A Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök négynapos afrikai látogatásának eredményeként létrejövő orosz-nigériai biznisz valóban hozzájárulhat majd a Gazprom monopóliumának erősítéséhez, hiszen a Nigaz hosszú távú célja egy Európát és Afrikát összekötő, transz-afrikai vezeték kiépítése lesz.

Vagy ennél is több: Szergej Novikov az orosz állam felügyeletében működő Rosatom civil atomenergia-ügynökség szóvivője úgy tartja, a Nigaz-ügylet egyúttal nigériai atomreaktorok építését alapozza meg. Az afrikai ország ugyanis már korábban jelezte, energiahiányát többek között nukleáris erőművek fejlesztésével, építésével kívánja fedezni a jövőben.

Nigériai látogatása előtt Medvegyev miniszterelnök Egyiptomban tárgyalt. Namíbiában és Angolában is időzött afrikai diplomáciai körútja során – mely országok szintén jól állnak energiahordozók terén -, melynek célja Oroszország üzleti érdekeinek képviselete, s a diplomáciai szálak megerősítése egyes afrikai államokkal.

Érdekességképpen: Kína sem ült a babérjain, míg Medvegyev Afrikában üzletelt. Az ázsiai ország részéről a Sinopec 7,2 milliárd (!) dolláros ajánlattétellel próbálta megkaparintani a kőolaj feltárására és kitermelésére szakosodott Addax vállalatát, mely szintén az afrikai és közel-keleti régióban operál. Amennyiben létrejönne az ügylet, ez volna minden idők legnagyobb volumenű kínai befektetése.

 

Forrás: AHU – A-O D

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez