Az észak-koreai szobrok sebeket téptek föl Zimbabwében

Zimbabwe egyik nemzeti hősének, vagy ahogyan a helyiek nevezik: „Zimbabwe Atyjának” emlékműveit – két észak-koreai készítésű szobrot – a lakosok heves tiltakozása miatt nem tudták felállítani.

Joshua Nkomo felnőtt életét a gyarmatosítás elleni küzdelemmel töltötte, egy évtizedre bebörtönözték a rodéziai fehér uralom ellenes politikai aktivitásáért, még jóval Mugabe színrelépése előtt. Az 1999-ben, 82 évesen bekövetkezett halála után „Zimbabwe Atyjának” emlékét postai bélyegeken és Bulawayo nemzetközi repterének nevében őrzik. Most két szobor is készült az emlékére Észak-Koreában.

A készítés helyszínét a zimbabwei polgárok széles körben sértőnek találták, tekintetbe véve, hogy észak-koreai katonák által kiképzett fegyvereseket tartanak felelősnek a Robert Mugabe elnök nevéhez köthető, több ezer civil életét követelő vérontásért, amely egy Nkomo által vezetett 1980-as felkelés leverésének érdekében történt. A felkelés egyébként 1987-ig tartott, amikor Nkomo egyetértési megállapodást írt alá és 1987-ben alelnök lett.

Godfrey Mahaci, az Állami Múzeumok és Műemlékek igazgatója a sajtónak elmondta, hogy a választás azért esett éppen a kommunista ország cégére, mert a pályázaton az ő ajánlatuk volt a legversenyképesebb. Miközben nem volt hivatalos kritika, széleskörű tiltakozás terjedt el már a leleplezés előtt. Nkomo rokonainak panaszait újságok idézték, miszerint őket nem vonták be az előkészületekbe.  Simon Dube bulawayoi üzletember elmondta, hogy a szobrot fekete lepel alatt, rendőri őrizetben tartották, de neki sikerült meglesnie, azonban szerinte annak feje túl kicsi, nem hasonlít Nkomo impozáns megjelenéséhez.

A két szobor közül az elsőt Bulawayoban, Cecil John Rhodes szobra helyén, rendőri jelenlét mellett, a múlt hónapban állították fel, ami Nkomo családja szerint művészeti szempontból „hatástalan”, így szinte azonnal lebontották, és a Bulawayoi Történeti  Múzeumba kerül, Cecile Rhodes szobra mellé.

Eközben a másikat fel sem állították a tervezett helyére Hararéban, mivel az a Karigamombe (Shona nyelven „szarvánál ragadni a bikát és agyonütni”) néven ismert irodaház mellett lett volna elhelyezve, és így újabb tiltakozást váltott ki, hiszen Nkomo Zimbabwei Afrikai Néppártjának és gerillaegységének jelképe éppen egy dühöngő bika volt.

Kembo Mohadi belügyminiszter a sajtónak elmondta, hogy a problémák ellenére a szobrok gyártói megkapták a 600.000 dolláros munkadíjukat.

forrás: AP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez