Külföldieknek tilos a belépés – de semmi rasszizmus

A koreaiak általában nagyon kedvesek a külföldivel. Általában. Mert néha inkább nem. Másszor pedig – legalább is nekünk – kimondottan rasszistának tűnnek.

Dél-Korea hozzáállása az amerikai kultúrához meglehetősen kettős. Jól látszik ez a Green Light Bar esetében is. Neve ugye angolul van, feltételeznénk, hogy ez valami kozmopolita jelleget kölcsönöz neki. Kedvelt partihelyszín, vakrandikra, ismerkedő bulikra. Egy péntek este ide tért volna be a 24 éves Megan Stuckey is, amerikai állampolgár, de, miután évek óta tanít angolt Szöulban, kiválóan beszél koreaiul. A bejáratnál viszont egy kedvesnek éppen nem nevezhető, bár kétségtelenül udvarias felirat fogadta, amely szerint külföldiek ide nem mehetnek be, nem azért mert rasszista lenne a hely, hanem mert a személyzet nem beszél angolul. Mire – koreaiul – megkérdezte, hogy akkor most vele mi a helyzet. Mondták, hogy ő se, minden magyarázat nélkül. Mivel más megoldás nem volt, elment, és a sajtóhoz fordult.

A Korea Herald utánajárt a dolognak – és kiderült, hogy koránt sem egyedi jelenségről van szó. Szöulban, különösen az amerikaiak által egyébként kedvelt Hongdae negyedben elég sok hely van, ahol már a kapunál jelzik, hogy ide külföldiek nem léphetnek be. A helyieket is meglehetősen megosztja ez a dolog – egyesek szerint valóban nem illene ilyet csinálni, mások viszont úgy gondolják, hogy ez a kapitalizmus része – minden üzlettulajdonosnak joga van meghatározni kit enged be, és kit nem. Az érvek között pedig olyanok hangzanak el, hogy “nem a külföldieket utáljuk, csak alapvetően koreai közönséget szeretnénk”, meg, hogy “az amerikai katonák, ha isznak nem viselkednek rendesen”. mivel Koreában tengerentúli – amerikai, európai – turisták gyakorlatilag nincsenek, valóban a külföldiek nagy része vagy amerikai katona lehet (akik Koreát védik az északiaktól), vagy ott élő-dolgozó expat. Így akár érthető is lehet, hogy még a Hongdae Turisztikai Szövetség vezetője is érthetőnek és elfogadhatónak nevezi a helyzetet.

A külföldiek viszont nem – de jogorvoslat viszont nincs. Egészen a legutóbbi évekig, amikor is a koreaiak lanyhuló párválasztási kedve miatt jelentős mennyiségben jelentek meg külföldi (ázsiai) feleségek az országban. Korea a világ etnikailag leghomogénebb országa volt, és a turizmus sem volt jelentős. Így a diszkrimináció tilalmáról szóló törvények meghozatalára ok sem volt.

(Visited 13 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez