Észak-Koreát a korrupció és az áruhiány dönti romba

Ezt jósolja az a magas rangú észak-koreai diplomata, aki nemrég emigrált Dél-Koreába.

Thae Yong-ho korábban a nemzeti kommunista rendszer sztárdiplomatája volt. Korábban Skandináviában szolgált. Legutóbb első beosztott volt Londonban és onnan távozott családjával együtt Dél-Koreába. Szöulban sajtóértekezleten fejtette ki a véleményét Kim Dzsongun rendszeréről. Korábban ezt a rendszert dicsőítette mindenütt, most viszont reális képet vázolt fel a diktatúráról.

Óriási az áruhiány. Az emberek csakis a feketepiacon találják meg azokat az árukat, melyekre szükségük van. A Kínából becsempészett árukat illegálisan árulják a piacokon. Szöcskéknek nevezik az árusokat, mert a rendőrök láttán úgy ugranak el, mint a szöcskék. Aztán persze a rendőröket is lefizetik. Az általános áruhiány általános korrupciót szül – magyarázta az ex-diplomata sajtóértekezletén. Szerinte Kim Dzsongun mind nehezebb helyzetben van. 2011-ben még sokan reménykedtek abban, hogy a Kim dinasztia harmadik tagja reformokat hajt végre: olyan fordulat következik be, mint Kínában Mao elnök halála után. Ebből semmi sem lett, pedig Kim Dzsongun – apjával ellentétben – Svájcban tanult. Hazatérve apja brutális diktatúráját folytatta: kivégeztette a reformistákat és minden pénzt a hadseregre költ.

Kim Dzsongun azt szeretné elérni, hogy Amerika tárgyaljon vele. Ezért fejleszti nukleáris fegyvereit és hosszú hatótávolságú rakétáit. Az ex-diplomata szerint nem szabad tárgyalni Kim Dzsongunnal. Ehelyett további szankciókra van szükség, mert azok tovább gyengítik az omladozó rezsimet. A diktatúra napjai meg vannak számlálva! – hangsúlyozta Kim Dzsongun egykori sztárdiplomatája. Ezt már sokan mondták – állapítja meg a New York Times, mely beszámolt a sajtóértekezletről. Áruhiány és korrupció eddig is volt Észak-Koreában, de a brutális nemzeti kommunista diktatúra mégis fennáll több mint hetven év után. A Kim dinasztia harmadik nemzedéke uralkodik, és Kim Dzsongun még nagyon fiatal. Pekingben ugyan utálják őt, de a diktatúra bukását mindenképp el akarják kerülni, hiszen akkor az amerikai katonák a kínai határ közvetlen közelében masírozhatnának…

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez