Szeretőjét nevezte ki a Nemzeti Múzeum élére – letartóztatták

A korrupció vádja ott keringett Ahmedinedzsad elnök és csapata körül már akkoris amikor hatalmon voltak Iránban /2005-2013/. Azóta egy alvezérét már lecsukták hatalmas korrupció miatt, most pedig letartóztattak egy másodikat is.

Hamid Baghaei többféle funkciót is betöltött Ahmadínezsád elnök mellett: ő volt a nemzeti kulturális örökség minisztere, majd a szabadkereskedelmi zónákat felügyelő miniszter, végül pedig első alelnök. A korrupciós vádak állítólag ahhoz az időszakhoz kapcsolódnak amikor a szabadkereskedelmi zónákat felügyelte Ahmadínzsád jobbkeze. Iránnak ezt az ultrakonzervatív elnökét a külvilág arról ismerte, hogy nyilvánosan Izrael elpusztítására szólított fel annak ellenére, hogy saját magának is vannak zsidó ősei. Iránban viszont arról volt híres, hogy sok megvesztegetési ügyről pletykáltak, melyekben a szálak az elnökhöz vezettek. Akkor Ahmadínezsád kijelentette: embereit vörös vonal védi a vizsgálatoktól. Aki őket támadja engem támad – mondta Ahmadínezsád elnök.
Teheránban botrányosnak találták, hogy Hamid Baghaei kinevezi a saját szeretőjét a Nemzeti Múzeum élére. A hölgynek semmilyen képesítése sem volt erre hiszen a szakmája szerint az angol nyelv tanára. Ebben a minőségben ismerkedett meg Ahmadínezsád jobbkezével, akinek aztán a szeretője lett. Jutalmul megkapta a Nemzeti Múzeumot Teheránban. A botrány nagy volt ám a szeretőjét kinevező vezetőt védelmezte Ahmadínezsád elnök, őt pedig Irán vallási vezetője, Ali Khamenei ajatollah. A Legfelső Bíróság így is elítélte mondván közfunkciót nem tölthet be a jövőben. Most viszont börtönbe is kerülhet.
Régi jó ismerősével találkozhat a hírhedt Evin börtönben: Ahmadínezsád egy másik alelnökével. Mohammad Reza Rahimit óriási korrupció miatt ítélték el: 38,5 milliárd rialos megvesztegetést bizonyítottak rá /ez 1,2 millió euró /. Ezek a kínos korrupciós ügyek nem segítik különösebben elő azt, amire Ahmadínezsád titokban készülődik: szeretne újra fontos szerepet játszani Irán politikai életében. Így kicsit nehéz lesz hiszen lehet, hogy ellenfelei már ellene is készítik elő a korrupciós vádakat Iránban, ahol az 1979-es iszlám forradalom nem hozta meg azt a jólétet, melyben a 78 milliós lakosság reménykedett.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez