Szaúdi segítséget kapna Izrael, ha bombázná Iránt?

Az iráni nukleáris program, függetlenül attól, hogy a Teherán és a nemzetközi közösség nagy része szerint is békés célokat szolgál, komoly aggodalommal tölti el nemcsak Izraelt, hanem az Öböl-menti monarchiákat is. Ráadásul eléggé komoly együttműködés is lehet ezen a téren Izrael és Szaúd-Arábia között.

Az izraeli 2 csatorna, európai forrásokra hivatkozva, azt állította, hogy Szaúd-Arábia felajánlotta a segítségét Izraelnek : működjenek együtt az “iráni kérdésben”, ami többek közt azt jelenti, hogy “szükség esetén átadnák a légteret, hogyha az izraeli gépek bombáznák az iráni atomlétesítményeket”. A Wall Street Journal szerint nem Szaúd-Arábia az egyetlen arab állam,amely tart az iráni atomprogram sikerétől, Katar, az Egyesült Arab Emírségek, és Egyiptom is komoly aggodalmuknak adtak hangot.

Ezenfelül Rijád hírszerzési információkat is megosztott a Moszaddal, többnyire az iráni nukleáris program állásáról és a genfi értekezletekről.  Ugyanakkor a forrás hozzáteszi, hogy Rijád  ezt nem tenné meg ingyen. Egyelőre nem tudni, hogy a szaúdi vezetés pontosan mit is kérne cserébe, de szóba került, hogy a palesztinok lennének az alku tárgya: Izraelnek rendeznie kellene a viszonyát a a Palesztin Hatósággal és csökkenteni a Gázára nehezedő nyomást.

Mindeközben tovább folynak a tárgyalások a  NAÜ  és Irán közt. Egy ENSZ-megfigyelő beszámolójában arról beszélt, hogy Teherán továbbra is húzza az időt, de végül Amano Jukija, a NAÜ főigazgatója azt nyilatkozta, hogy “hasznos volt és hozzájárult a két fél közötti jobb megértéshez”. Az Irán és a hatok – az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország – közötti tárgyalások célja pedig az, hogy március végéig tető alá hozzanak egy olyan, átfogó megállapodást, amely véget vetne az iráni atomprogramot övező kételyeknek. A Nyugat azzal a feltétellel enyhítene az Iránt sújtó nemzetközi szankciókon, ha Teherán átláthatóbbá teszi és korlátozza nukleáris tevékenységét.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez