A Moszad szerint sem mondott igazat az izraeli miniszterelnök az iráni atomról

2012-ben az egész világot bejárta az a videó, amikor Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az ENSZ-ben – egy rajz segítségével – igyekezett szemléltetni az iráni atomprogram akkori állását és felhívni a veszélyt arra, hogy mit jelenthet egy iráni atombomba. Csakhogy a héten nyilvánosságra került több száz Moszad-aktából kiderül, hogy ez korántsem volt igaz.

A katari al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna nyomozói olyan dokumentumokat küldtek el a brit The Guardinnak, amely az izraeli hírszerzéstől (Moszadtól) szivárgott ki, de kuriózumnak számít az is, hogy az orosz FSZB-től is jöttek át anyagok. A legkorábbi jelentések 2006-ban készültek, a legkésőbbiek pedig tavaly decemberben. A legtöbb anyag az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet és a többi militáns csoportok elleni harcról és Izrael biztonságáról szól, de van köztük egy-két érdekes jelentés is.

Az egyik legfontosabb, hogy a Benjamin Netanjahu által, az ENSZ Biztonsági Tanácsában előadott 2012-es beszédében arra figyelmeztetett, hogy Irán már csak egy évre van attól, hogy atombombát állítson elő. Mondandóját egy hatalmas kartonlapra rajzolt és “szintekre tagolt” bombával próbálta alátámasztani. A beszédben 2013 nyarára jósolta a 20 százalékos dúsítási szakasz befejezését és a “végső szakasz eljövetelét”. Ugyanakkor a dokumentumok tanúsága szerint a dél-afrikai hírszerzésnek azt írták, hogy Irán nem tűnik késznek 20 százalékos készleteinek további dúsítására” és nincs semmi jele annak, hogy Teherán nukleáris fegyvert állítson elő.

Az eset nem kis botrányt okozott Izraelben, ahol éppen készülnek a márciusi választásokra, s ez igencsak gyengítheti Netanjahu pozícióit. A választásokon kívül befolyásolhatja az az iráni atomprogram további sorsát is, hiszen a március végig szól a végső megállapodásnak adott határidő, amit az izraeli miniszterelnök mindenáron meg akar vétózni.

Ezenfelül az izraeli sajtó is támadásba lendült és “hazugságnak”, “félremagyarázásnak”, valamint szándékos “provokációnak” nevezték az al-Dzsazíra anyagait.  A The Jerusalem Post izraeli lap szerint ezek az anyagok nem a Moszadtól, hanem a dél-afrikai állambiztonsági szolgálattól (SSA) származnak, mivel tudomásuk szerint a két hírszerzés között rendkívül rossz a viszony. A The Times of Israel pedig azt közölte, hogy “a teljes mondat értelme lényegében nem tér el Benjámin Netanjahunak az ENSZ-ben elhangzott figyelmeztetésétől, miszerint Irán folyamatosan közeledik céljához.”  Szerintük csak az atombomba előállításának  gyorsaságát becslő megállapításokban vannak eltérések, de a “lényeg ugyanaz”.

Ugyanakkor egyéb érdekes dolgok is kiderültek, amik bizony számos kérdést vetnek fel. Ilyen például, hogy az amerikai hírszerzés (CIA), sikertelenül próbálta meg felvenni a kapcsolatot a Hamásszal. Barack Obama többször megfenyegette Mahmúd Abbász palesztin elnököt, hogy vonja vissza azt a javaslatot, miszerint elfogadtatná önálló államként Palesztinát. Ráadásul van egy-két bizarr jelentés is: a dél-koreai titkosszolgálat végezni akart  Kumi Naidooval, a Greenpeace dél-afrikai származású elnökével, vagy a Dél-afrikai Köztársaság hírszerzése kémkedett az oroszok után egy műholdszerződés miatt.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez