Törökország csapatokat küld Katarba

Erről döntött Erdogan elnök kérésére gyorsított eljárással a török parlament. Katarral nemrég Szaúd-Arábia, Egyiptom és néhány más ország megszakította a diplomáciai kapcsolatokat, mondván: terroristákat támogat.

Katar emírje visszautasítja ezt a vádat. A külügyminiszter közölte: minden országnak joga van az önálló külpolitikához. Katar az al-Dzsazíra televízión keresztül nagy hatást gyakorol a közvéleményre az egész arab világban.

Mit rónak fel Katarnak ellenfelei? Mindenekelőtt a Muzulmán Testvériség támogatását. Ez az iszlamista szervezet került hatalomra Egyiptomban Mubarak elnök bukása után. Rövid és kaotikus uralmuk a hadsereg hatalomátvételével ért véget. A Muzulmán Testvériség része a Hamász palesztin szervezet, mely a Gázai-övezetben uralkodik. A Hamász Izrael fő ellenfelei közé tartozik. Ezenkívül az Iszlám Állam támogatásával is gyanusítják Katart. Az Iszlám Állam Irak és Szíria területén működik. Ellene nemzetközi koalició küzd, de egyelőre nem sikerült megsemmisíteni azt a terrorista szervezetet, mely az utóbbi idők szinte összes iszlamista terrorakciójáért felvállalta a felelősséget.
Törökország a parlamenti felhatalmazás szerint 5.000 katonát küldhet Katarba. Ennek azért van jelentősége, mert Szaúd-Arábia katonai akcióval fenyegette meg Katart. Kuvait közben közvetíteni próbál a válságban, mely megosztja az arab világot és az egész Közel-Keletet. Mindeközben a futball szerelmesei szép csöndben azt kérdezik: mi lesz a foci világbajnoksággal, melyet 2022-ben Katar rendez?!

(Visited 1 times, 1 visits today)

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. Egy újabb fesztségekkel teli gócpont, kinek az érdeke?
    Vannak ott yenki, török diktátor is küldeni akar csapatokat… mi lesz ebből?

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez