„Spermavadászok” Zimbabwében –mítosz és valóság

Zimbabwe, Harare – Gyönyörű és szexi lányok vadásznak a férfi autóstoposokra a zimbabwei autópályákon, akik csak azért szedik fel gyanútlan áldozataikat, hogy megerőszakolják őket. Zimbabwéban számos tabu létezik, ez az egyik.

 

Az országúti lányok szigorúan csak óvszerrel erőszakolják meg a férfiakat, akiket elkábítanak, vagy vágyserkentő szereket adnak be nekik. Ha a férfi megpróbál ellenállni, akkor kést szegeznek a torkához vagy pisztolyt nyomnak a fejéhez. Az áldozatoknak nincs sok választásuk, engedelmeskednek vagy meghalnak. A rendőrség azt mondta, hogy a „Spermavadászok” néven elhíresült banda először 2009-ben bukkant fel az autópályákon, tagjai azóta is járják az utakat. A rendőrség adatai szerint a banda 17 férfit erőszakolt meg, de a rendőrség szóvivője elmondta, hogy ezek nem pontos számok, valójában sokkal több áldozat lehet. A rendőrség októberben három nőt és egy férfit tartóztatott le az autópályán, 31 darab használt óvszert találtak náluk. Waynea Bvudzijena szóvivő elmondta, hogy a nők nagy valószínűséggel egy tradicionális „juju” rítus követői. A nőknek a „juju” szertartás elvégzéséhez elsősorban férfi kell, de azt nem tudni, hogy miért erőszakolják meg az áldozatokat. A rítusról mindenki hallott Zimbabwében, de annak valódi titkát és hátterét kevesen ismerik. A szóbeszéd szerint a szertartást elvégző nők abban reménykednek, hogy az idegen spermával elvégzett „varázslatnak” köszönhetően gazdagok és szerencsések lesznek. Egyesek viszont úgy vélik, hogy a rítus a megtisztulást, a bűnöktől való megszabadulást eredményezi. Mások azt gondolják, hogy a „rítus” pusztán jövedelmező üzleti lehetőség. A spermavadászoknak, akik jó pénzért adják el a zsákmányt a hiszékenyeknek.

A zimbabwei egyetem szociológusa Watch Ruparanganda elmondta, hogy komolyan kell venni a jelenséget, elismerve, hogy a különös szokásban rendkívül jövedelmező üzlet is rejtőzik. Ruparanganda hét évvel ezelőtt, a hararei utcagyerekek helyzetéről írta doktori-disszertációját, akkor hallott a „rítusról”, amelyet szerinte máig rengeteg rejtély övez. A szociológus azt mondta, hogy hét éve számos utcagyerekkel készített interjút és megdöbbent, amikor megtudta, hogy a sperma mekkora kereskedelmi értéket képvisel. Az utcagyerekek elmondták, hogy gazdag üzletemberek összeszedték őket az utcákon és egy szállodába vitték őket. Nem bántották őket, ellenkezőleg, új ruhákat és élelmet adtak nekik. De ezt követően leitatták őket. Az utcagyerekeknek ezután egy prostituáltat kellett választaniuk, akivel elvonultak. Az üzletemberek csak egy dolgot kértek tőlük, hogy a használt óvszert adják oda nekik az aktus után. Ruparanganda szerint igazi nagyágyúk állnak a háttérben, aki a kihasználják a prostituáltakat és az utcagyerekeket, hogy minél több spermához jussanak, amit később értékesítenek.

A „spermavadász” alakulatról egy nigériai TV-stáb forgatott riportot egy éve. A filmből kiderült, hogy Zimbabwéban a prostituáltak jó pénzért eladják a használt óvszereket. Az utcákat pedig „cukrosnénik” járják, akik fiatal fiúkat szednek fel, hogy begyűjtsék a spermájukat. Egy 24 éves zimbabwei férfi, Tende Marahu elmondta, hogy már halott a bandákról, de őt még nem környékezték meg. Erőszak nélkül, pénzért bevállalná. Több ismerőse már megtette.

 A zimbabwei Nemzetei Tradicionális Gyógyítók Egyesületének szóvivője azt mondta, hogy a „rítus” valójában szemfényvesztés, boszorkányság, amit határozottan elítél és ellenez. A szóvivő elmondta, hogy az embereket sokkolta és megijesztette, amikor értesültek a hírekről, mert a többség fordítva képzelte el a dolgokat. Az általános közvélekedés szerint. „normális” esetben a férfi erőszakolja meg a nőt, nem pedig a nő, a férfit. A tradicionális gyógyítók szerint a nők azért használják fel az idegenek spermáját a szertartásokon, mert ha saját szeretteikét használnák, akkor az balszerencsét hozna rájuk. A zimbabwei nők jogait védő egyesületek viszont attól félnek, hogy az erőszaktevő nők körül kialakult hírverés eltereli a figyelmet azokról a nőkről, akiket naponta erőszakolnak meg az országban.

 Az ország törvényei csak a férfiak által elkövetett nemi erőszakot büntetik. A nőit nem ismerik. Az októberben letartóztatott három nő esete komoly visszhangot kapott Zimbabwéban. A nők halálos fenyegetéseket is kaptak – mondta az ügyvédjük. Még nem tudják mikor lesz a tárgyalás, mert a rendőrség öt hónap alatt nem tudott DNS teszteket készíteni. A szükséges bizonyítékokat és vallomásokat sem tudták beszerezni. A média közben a három nőt erőszaktevőként mutatja be. Az ügyvéd szerint a rendőrség rossz embereket fogott el, a három nő ártatlan.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez