Golyó a szemtanúnak Dél-Afrikában

Dél-Afrika, Johannesburg-   Leálltak a bányászok a Johannesburgtól 120 kilométerre levő Marikana bányában, mert a hétvégén lelőttek egy szakszervezeti vezetőt. Egy bárban iszogatott a hétvégén a kis szakszervezet vezére, amikor golyót kapott.

 

A bányászok szerint egyáltalán nem véletlenül. Ő lett volna az egyik legfontosabb tanú abban a perben, amely a rendőri túlkapások ügyében folyik. Tavaly augusztusban a rendőrök belelőttek a sztrájkoló  bányászokba: 34 bányász meghalt, sok megsebesült. A rendőrök kezdetben azt állították, hogy azért tüzeltek, mert a bányászok rájuk támadtak. Kiderült, hogy az ezzel kapcsolatos bizonyítékokat a rendőrök utólag fabrikálták. Az egyik kellemetlen szemtanú épp a hétvégén lepuffantott szakszervezeti vezető volt!
   Forr a feszültség a bányavidéken ahol a tavalyi vadsztrájk nem érte el a fő célját, vagyis a munkabérek jelentős emelését. Időközben viszont csökkent az arany ára a világpiacon és a nagy bányatársaságok ma még kevésbé hajlandóak a bérek emelésére, mint tavaly. Ráadásul a szomszédos szegény afrikai államokból folyamatosan érkeznek munkanélküli fiatalok, akik rontják a szakszervezeti tárgyalási pozíciókat. A nagy bányász szakszervezetet, amely jó kapcsolatot ápol a kormányzó ANC-vel, sok bányász megalkuvónak tartja, és szívesebben támogatja a kisebb, harcos szakszervezeteket. Az olyanokat, melyek egyik főnökét épp a hétvégén lőtték le egy bárban-tisztázatlan körülmények között a dél-afrikai bányavidéken mintegy 120 kilométerre Johannesburgtól.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez