Lemészárolt „Éjjeli Őrjárat” Nigériában

Szélsőséges iszlamisták tőrbe csaltak és megöltek 14 kormánypárti fiatalt az északi Borno állam fővárosában, Bamában. Az áldozatok járőrszolgálatot teljesítettek, nekik kellett volna riasztaniuk a szélsőségesekre vadászó katonákat.

A fiatalok önként vállalták a figyelői feladatot, hogy megóvják a lakosságot és segítsék a hadsereget, amely néhány hónapja indított átfogó offenzívát a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei ellen az ország északi területei. Helyi illetékesek azt mondták, hogy a fiatalok a szokásos őrjáraton voltak, amikor a hadsereg egyenruháját viselő katonák elhívták őket egy találkozóra.  Találkozó helyett csapda várt rájuk, meghívóikról pedig kiderült, hogy nem katonák, hanem a Boko Haram emberei. 14 fiatal elesett, 9 pedig megsebesült az összecsapásban. Az áldozatokat közös sírba temették.

A nigériai hatóságok nemrégiben azt közölték, hogy meghalhatott a Boko Haram-ot irányító Abdubakar Shekau. Állítólag tűzharcban kapott végzetesnek bizonyuló sebet. A hírt az Egyesült Államok kormányzata is vizsgálja, de egyelőre nem erősítette meg. Az óvatosság indokolt, a Boko Haram vezérének egyszer már halálhírét keltették, de „feltámadt” és visszatért.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez