Klímaváltozási riadó Algériában

Minden korábbi rekordot megdöntött az idén az üvegházhatású gázok, elsősorban az szén-dioxid, kibocsátása Algériában. A szén-dioxid koncentráció meghaladta a bűvös küszöb értéket, ami tudományos felvetések szerint komoly problémákat jelezhet előre.

Az algériai klímaváltozási ügynökség vezetője szerint ütött a cselekvés órája. Egyre több és egyre erősebb jelenségekkel fenyeget a klímaváltozás. Musztafa Kamal óvatosságra int és figyelmeztet: a mezőgazdaság, a vízkészletek és az emberek egészsége sínyli meg a legjobban és a leggyorsabban az éghajlatváltozást. Az észak-afrikai országban az elmúlt évtizedben 1,5 Celsius fokot emelkedett az átlagos hőmérséklet. Csak 2009-ben a nemzeti össztermék több mint 4 százalékát vitte el a klímaváltozás.

A felmelegedéssel gyakoribbak és súlyosabbak lesznek a természeti katasztrófák, amelyekből az elmúlt két évben több is kijutott az országnak, figyelmeztet Musztafa Kamal. A megoldás szerinte a felkészülés fokozása. Elkerülni nem lehet, de a pusztítás mértékét lehet csökkenteni megfelelő területfejlesztési politikával.

A klímaváltozási ügynökség arra is felhívja a figyelmet, hogy mihamarabb ki kell használni a napenergiában rejlő lehetőségeket. Úgy számolnak, hogy 20 éven belül az ország teljes energiaszükségletét fedezni lehet a napsütésből.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez