Rinocéroszriadó Dél-Afrikában

618 orrszarvúval végeztek az orvvadászok idén, így valószínűleg az év végén megdől a tavalyi 668-as rekord. “Ez már egész Dél Afrika turizmusát fenyegeti!”- mondta a környezetvédelmi miniszterasszony, aki részt vett egy tiltakozó sétán, a hétvégén.

Az orvvadászat gyors növekedését jól mutatja, hogy 2007-ben még csak 13 rinocéroszt öltek meg Dél Afrikában. Miért e drámai növekedés? Mert Ázsiában a piac érdeklődése szinte kifogyhatatlan: Kínában és Vietnamban komoly státusszimbólumnak számít a rinocérosz agyara.
A világon a legtöbb orrszarvú Dél Afrikában él, ezért az orvvadászat is ide koncentrálódik. Jelenleg 18 ezer a fehér és 4 ezerarcú fekete orrszarvúak száma Dél Afrikában. Többségük nemzeti parkokban él, de ez egyáltalán nem zavarja az orvvadászokat abban, hogy tömegesen végezzenek velük.
“Ha így megy tovább, akkor a külföldi turisták már úgy érezhetik: nem érdemes Dél Afrikába jönni hiszen a rinocéroszok lassan kipusztulnak!”- hangsúlyozta a környezetvédelmi miniszterasszony. Felhívta a figyelmet arra, hogy nemzetközi problémáról van szó hiszen a vevők döntő többsége Ázsiában él. Tisztában van ezzel az ENSZ is, amely csütörtökön konferenciát kezd erről a problémáról New Yorkban. Washingtonban pedig közölték: hamarosan megsemmisítenek 6 tonna elefántcsontot, melyet illegális kereskedőktől koboztak el az Egyesült Államokban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez