Afrikai menekültek katasztrófája Lampedusa szigeténél- 100 halott

“Hajnal óta holttestek úsznak a vízen, köztük sok a nő és a kisgyerek! Ez szörnyű! A nagy olasz televízióknak be kell számolnia erről!”- nyilatkozta Lampedusa polgármester asszonya miután az afrikai menekültek hajója hajótörést szenvedett a sziget partjai közelében.

Eddig 100 holttestet számoltak össze, de félő, hogy a szám még növekedni fog hiszen a menekültek hajóján körülbelül 500-an voltak. Mi történt? A menekültek hajója Líbiából indult el Lampedusa szigete felé, itt van a legnagyobb olasz menekült tábor. Ezt Ferenc pápa is meglátogatta. A katolikus egyházfőnek ez volt az első útja Rómán kívül azt követően, hogy tavasszal megválasztották Szent Péter trónjára. A menekültek hajója kétségbeejtő helyzetbe került, és a kapitány megpróbált mobil telefonon kapcsolatba kerülni az olasz hatóságokkal, de ez nem sikerült. Ezt követően a menekültek jelzőtüzet gyújtottak a 15 méter hosszú túlzsúfolt bárkán.

Ezzel akartak SOS jelet adni. A tűz elharapózott, és a hajó elsüllyedt. Két olasz halászhajó jelezte a katasztrófát, és ezt követően kezdődött meg a mentés. Az olasz rendőrség a katasztrófával kapcsolatban letartóztatott egy tunéziai embercsempészt. A menekültek többsége Szomáliából érkezett. Szomália valaha Itália gyarmata volt, ezért a koldusszegény és polgárháború sújtotta országban sokan álmodoznak Olaszországról. Itáliának most először van feketebőrü minisztere, aki épp a bevándorlók ügyeivel foglalkozik. Kyenge asszony a Kongói DK-ból érkezett Itáliába, és már itt szerezte orvosi diplomáját. A menekültek ügye megosztja az olasz közvéleményt. Ezért is tartotta fontosnak Ferenc pápa, hogy szolidaritását hangsúlyozza a menekültekkel amikor Lampedusa szigetén járt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez