Tripoli több negyedében még hajnalban is voltak összecsapások

A líbiai főváros több negyedében még szombat hajnalban is voltak összecsapások azután, hogy egy békés tüntetés egy milícia ellen véres konfliktusba torkollott. Egy egészségügyi tisztségviselő közlése szerint addig az időpontig legalább 32-en meghaltak, és csaknem 400-an megsebesültek.

 

Mintegy 500 lakos kezdett tüntetésbe pénteken, és követelte egy miszrátai milícia főhadiszállása közelében, hogy a milícia hagyja el Tripolit. Ennek előzménye, hogy a milícia többször összecsapott egy másikkal a város különböző részeinek ellenőrzéséért. A milicisták géppisztollyal, rakétagránáttal és légvédelmi fegyverekkel először a levegőbe lőttek, majd tüzet nyitottak a tömegre is. A tüntetők elmenekültek, de egy részük felfegyverkezve visszatért, és jöttek velük olyan fegyveresek is, akik légvédelmi ágyúval felszerelt kisteherautókon érkeztek. Megrohamozták, majd felgyújtották a milícia főhadiszállását. A milicisták többsége ezután egy villában barikádozta el magát. Szórványos összecsapások kezdődtek a fegyveresek és a milícia tagjai között a város különböző pontjain. Megjelent több tucatnyi katona is, és megpróbálták szétválasztani a feleket. Szemtanúk szerint a milicisták is kaptak erősítést Miszrátából. Még hajnali négy órakor is lehetett hallani lövéseket és robbanásokat.

 

Ali Zeidán miniszterelnök első reagálásában kijelentette, hogy minden fegyveres milíciának távoznia kell a fővárosból, majd egy tévéinterjúban közölte, hogy a tüntetést a belügyminisztérium engedélyezte, és kezdetben békés volt, de a milícia tagjai belelőttek a tömegbe. A milícia egyik vezetője azonban szintén egy tévének nyilatkozva azt hangoztatta, hogy a tüntető tömegből lőttek először rájuk.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez