Zimbabwe kitiltja a kínai árusokat

Január elseje után lecsukják azokat a külföldieket, akik olyan gazdasági ágazatban ügyködnek, ahol csakis a hazaiak lehetnek tulajdonosok és főnökök! Ezzel fenyegette meg egy államtitkár a Zimbabwéban mind nagyobb szerepet játszó kínai és nigériai kereskedőket, boltosokat. 

Minden vállalkozónak honosítási bizonyítványt kelt felmutatnia január elseje után és ezt csakis zimbabwei állampolgárok kaphatják meg. A rendelkezés nemcsak a nagy cégeket érinti hanem a kicsiket is: pékeket, fodrászokat, utcai árusokat. És persze a kínai piacot, amely olcsó áraival veri a helyi kereskedőket. Vonatkozik a rendelet a falvakra is: gazdálkodni is csak az gazdálkodhat, aki igazolja, hogy hazai polgár.

Régebben a földek nagyrészt a fehérek kezén voltak. Közülük nagyon sok brit vagy éppen dél-afrikai állampolgár volt. Ezeket a földeket már régen kisajátították és átadták a feketéknek, pontosabban Mugabe elnök híveinek. Össze is omlott a mezőgazdaság és vele együtt egész Zimbabwe. Az infláció minden rekordot megdöntött, a hazai pénz elveszítette az értékét, majd eltűnt. Ma amerikai dollárral vagy dél-afrikai randdel lehet a legkönnyebben fizetni Zimbabwéban, amely egykor Afrika legvirágzóbb gazdasága volt.

Mugabe elnök viszont azzal nyert választást márciusban, hogy Zimbabwe a zimbabweieké. Január elseje után tehát elvben vége a kínai piacnak Zimbabwéban, csakhogy Kína már negyven éve támogatja Mugabe elnököt! Peking már akkor pénzt és fegyvereket adott Robert Mugabénak, amikor csak gerillavezér volt. Ma Kína Zimbabwe első számú külföldi partnere. Ezek után, a kínai piac bezárása nem túl baráti gesztus Zimbabwétől.

Mugabe, akit Peking támogatott. Eddig…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez