Árvízvédelmi készültség Mozambikban

Hamarosan beköszönt az esős évszak a délkelet-afrikai országban, ahol minden évben sok halálos áldozattal és komoly károkkal járó áradásokat hoz a heves esőzés.

A mozambiki kormány  felkészült, 32 millió dollárt különített el az árvízvédelmi feladatok végrehajtására. Emellett különböző vészhelyzeti terveket is kidolgozott földcsuszamlások, földrengések és hurrikánok esetén. Enrique Banze külügyminiszter-helyettes elmondta, az elsődleges feladat a katasztrófa elhárítása és a veszélyeztetett zónákban élő emberek mielőbbi evakuálása. A tűzoltókat, rendőröket és a katonákat ennek érdekében állandó készenlétbe helyezték. A folyók vízszintjét folyamatosan figyelemmel kísérik majd és az időjárás alakulásáról is tájékoztatni fogják a lakosságot. A kormány felkészült az árvízkárosultak ellátására is, feltöltötte az élelmiszer és ivóvíz készleteket, illetve ágyakat, sátrakat és gyógyszereket halmozott föl. A kormány előrejelzései szerint  318 ezer embert érinthet a szélsőséges időjárás. A legkritikusabb időszak januárban és februárban várható, amikor éjjel-nappal megállás nélkül zuhog az eső.

Mozambikban szinte minden évben komoly károkat okoznak az áradások. 2013-ban 55-en haltak meg és 170 ezer embert kellett kimenekíteni az árvíz sújtotta terültekről. 2000-ben több mint 800 halálos áldozatott követeltek az áradások és több mint százezer ember vált hajléktalanná.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez