Beiktatták a dél-afrikai államfőt

A társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését, a korrupció visszaszorítását, radikális társadalmi-gazdasági átalakításokat ígért szombati pretoriai beszédében Jacob Zuma dél-afrikai államfő, akit ezen a napon számos afrikai államfő és több ezer meghívott jelenlétében ünnepélyesen iktattak be hivatalába.

 Négyezer-ötszáz jeles személyiség vett részt a ceremónián, köztük Robert Mugabe zimbabwei és Goodluck Jonathan nigériai elnök, a kontinens több más államfője, üzletemberek, közéleti és kulturális személyiségek. Mindannyian a kormány épületében köszöntötték az elnököt, akit a dél-afrikai parlament újabb öt évre az ország államfőjévé választott.

Jacob Zuma, a május 7-i parlamenti választáson elsöprő győzelmet aratott Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) párt vezetője, aki 2009 óta töltötte be az államelnöki tisztségét, a szombati beiktatás révén megkezdi második elnöki mandátumát.

Beiktatási beszédében Zuma a párt eddigi politikájának a folytatását ígérte, egyben kilátásba helyezve a mélyreható társadalmi-gazdasági reformokat, s jelezve, hogy a következő években egyebek mellett a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését, a korrupció visszaszorítását akarja elérni, az állami alkalmazottak felelősségérzetét kívánja erősíteni.

“Dél-Afrikában ma már sokkal jobb élni, mint 1994 előtt (amikor véget ért a fajgyűlölő rendszer), s ez demokratikus kormányunk reformpolitikájának köszönhető. De fennmaradt a szegénység, az egyenlőtlenség és a munkanélküliség” – mondta.

A hírügynökségek szerint Zuma már csak azért is helyezett nagy hangsúlyt a korrupció elleni harcra, mert javítani szeretné a róla éppen ebben a témában kialakult kedvezőtlen képet. Az ANC-t ugyanis nemrég éles bírálatok érték, mivel a kormánypárt számos jelentős korrupciós botrányba keveredett, egyebek mellett annak kapcsán is, hogy Jacob Zuma pártelnök-államfő rezidenciáját jelentős összegű közpénzből csinosítgatták.

A kormányzati teljesítménnyel szembeni elégedetlenség ellenére azonban a dél-afrikai választók döntő többsége továbbra is hű maradt a fajüldöző apartheid rendszer 1994-es megdöntésében kulcsszerepet vállaló néhai Nelson Mandela által létrehozott párthoz. Ennek köszönhetően az ANC a május 7-én tartott parlamenti választáson fölényes győzelmet aratott, és megtartotta jelentős többségét a törvényhozásban. Az ellenzék emiatt nem is állított jelöltet az államfői posztra, mivel borítékolható volt a most második ciklusát megkezdő Zuma győzelme.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez